Oranje ondanks opleving met lege handen tegen Frankrijk

Het Nederlands elftal is zondagavond met een nederlaag begonnen aan de Nations League. In Groep 1 van Divisie A was wereldkampioen Frankrijk in eigen huis te sterk voor de formatie van bondscoach Ronald Koeman.

Frankrijk
Frankrijk
2 - 1

De Fransen maakten er voorafgaand al een grootse show van in het Stade de France. Het was voor Les Bleus namelijk het eerste duel voor eigen publiek sinds de gewonnen WK-finale tegen Kroatië en men had een huldiging gepland voor de fans, het liefst met daarvoor een klinkende zege op Oranje, dat donderdag nog won van Peru (2-1). Frankrijk zette meteen de toon door in de eerste minuten te counteren met Kylian Mbappé. Daley Blind kon het supertalent niet bijhouden, Frenkie de Jong werd afgetroefd en Jasper Cillessen voorkwam een doelpunt.

Al vroeg in de wedstrijd werd Oranje teruggedrukt en was het eenrichtingsverkeer voor de Fransen. Mbappé tikte de bal in de handen van Cillessen na een voorzet van Benjamin Pavard, maar binnen het kwartier was het wel raak voor de aanvaller van Paris Saint-Germain. Nederland kreeg de bal niet uit het eigen zestienmetergebied en Quincy Promes kopte de bal knullig richting Blaise Matuidi. De middenvelder wist er wel raad mee en vond Mbappé, die met alle gemak afrondde: 1-0.

Zo beloofde het een zware avond te worden voor het Nederlands elftal, dat na de openingsfase wel een fase meer balbezit had. Daar ook iets mee doen bleek een stuk lastiger, want Frankrijk zakte in en zorgde er zo voor dat Oranje nauwelijks iets creëerde. Vervolgens nam het thuisland de touwtjes weer in handen, maar bleef het tot de rust bij een 1-0 voorsprong voor de Fransen. Cillessen maakte een kans van Mbappé nog wel onschadelijk toen de aanvaller een sprint inzette. De keeper was eerder bij de bal en verwerkte tot corner, hoewel het Franse publiek om een strafschop vroeg.

In de tweede helft liet Oranje meer zien en had het weer een fase met meer balbezit waarin Frankrijk de tegenstander liet komen. Dat leverde via Blind, Promes en Kenny Tete kansrijke situaties op, maar Frankrijk hield met gemak stand en maakte de aanval al onschadelijk voordat er een schot op doel werd gelost. Aan de andere kant zorgden Griezmann, Mbappé en Olivier Giroud af en toe voor dreiging, maar de Franse dominantie was minder sterk dan voor rust.

Oranje leek dat door te hebben en kroop langzaam maar zeker meer uit de schulp. Dat leverde via Georginio Wijnaldum al een goede kans op. Matthijs de Ligt meldde zich wat verder richting het doel, veroverde de bal en bezorgde die met zijn actie bij de middenvelder van Liverpool. Wijnaldum draaide weg, maar schoot voorlangs. Kort daarna mocht Oranje wel juichen. Tete combineerde met Memphis en leverde een scherpe voorzet af op Ryan Babel, die bij de eerste paal binnen tikte: 1-1.

Na de gelijkmaker had het Nederlands elftal zin in meer, want Frankrijk wankelde even. Memphis raakte het zijnet, maar daarna nam de thuisploeg het heft weer in handen. De Fransen gaven even gas en maakten er met nog een kwartier te gaan 2-1 van. Giroud volleerde een voorzet van invaller Benjamin Mendy via de vuisten van Cillessen in het doel en zorgde zo voor de tweede Franse voorsprong van de avond. Oranje kreeg de bal er daarna ondanks een kort slotoffensief niet meer in.