Oranje mede dankzij historische doelpunten Miedema naar tweede ronde

Reacties

Nederland heeft zich voor de tweede keer op rij geplaatst voor de tweede ronde op het WK vrouwen. De kampioen van Europa rekende af met Kameroen in een wedstrijd waarin Vivianne Miedema geschiedenis schreef.

Oranje mede dankzij historische doelpunten Miedema naar tweede ronde
Nederland
Nederland
3 - 1
Kameroen
Kameroen

Bondscoach Sarina Wiegman voerde ten opzichte van de zeer moeizame zege op Nieuw-Zeeland slechts één mutatie door. Die was ook nog eens noodgedwongen, want Stefanie van der Gragt was door een blessure niet inzetbaar. Haar plaats centraal in de defensie werd ingenomen door Anouk Dekker, die het treffen met Nieuw-Zeeland miste wegens een schorsing.

Nederland maakte in de eerste wedstrijd allerminst een flitsende indruk en ook tegen Kameroen - de nummer 46 van de FIFA-ranking - was het spel aanvankelijk stroperig. In de beginfase kwam de Europees kampioen nog een paar keer aardig door op rechts, maar Shanice van de Sanden was enkele keren ongelukkig bij de voortzetting.

Kameroen kwam, onder toeziend oog van de vele Oranje-fans die een plekje hadden gevonden in het Stade du Hainaut in Valenciennes, de openingsfase ongeschonden door en meldde zich naarmate het eerste bedrijf vorderde steeds vaker op de helft van Nederland. Veel gevaar ontstond er niet, net zomin als Oranje de defensie van Kameroen veel aan het werk zette. Als gevolg van de nodige overtredingen wilde het duel lange tijd maar niet op gang komen.

De zeer fraaie 1-0 paste dan ook niet in het beeld van de eerste helft. Na een snelle aanval werd Van de Sanden gelanceerd op rechts en haar voorzet werd door Miedema knap in het doel gekopt. Daarmee brak de aanvaller niet alleen de ban, maar meldde ze zich ook naast Manon Melis aan kop van de topscorerslijst aller tijden van de Oranje Vrouwen.

Lieke Martens schudt Geneviève Ngo Mbeleck van zich af.
Lieke Martens schudt Geneviève Ngo Mbeleck van zich af.

Nederland leek met een voorsprong te gaan rusten, maar dat was buiten Gabrielle Aboudi Onguéné gerekend. De aanvaller van Kameroen profiteerde optimaal van een foutieve inschatting van Sari van Veenendaal. De Oranje-keeper twijfelde of ze moest uitkomen en toen ze dat vervolgens toch deed, tastte ze volledig mis.

Bijna direct na de hervatting heroverde Nederland de leiding. De defensie van Kameroen liet zich in de luren leggen door een slimme vrijetrappenvariant van Oranje met hoofdrollen voor Sherida Spitse en Jackie Groenen. Het gevaar voor de underdog leek alsnog geweken doordat Dominique Bloodworth over de bal maaide. De verdediger kreeg door dramatisch opruimen van de Kameroense Michaela Abam een nieuwe kans en faalde deze keer niet: 2-1.

Na deze treffer nam Nederland meer dan voor rust het geval was het heft in handen tegen het af en toe keihard spelende Kameroen. Lieke Martens was dreigend met individuele acties en ook Miedema liet zich meermaals gelden. De aanvaller was zelfs dicht bij de 3-1 met een fraai schot.

Vivianne Miedema is nu ook ex aequo WK-topscorer aller tijden van Oranje, met Kirsten van de Ven.
Vivianne Miedema is nu ook ex aequo WK-topscorer aller tijden van Oranje, met Kirsten van de Ven.

Hoewel Oranje zeker niet foutloos speelde (vooral het vele balverlies viel op) kreeg Kameroen nauwelijks nog een voet aan de grond. De nummer drie van het meest recente Afrika Cup-toernooi kreeg tien minuten voor tijd desondanks een gigantische kans: Henriette Akaba zag een schot van dichtbij van richting worden veranderd, waardoor de inzet naast ging. Wiegman had op dat moment al twee keer gewisseld: Jill Roord, de matchwinner tegen Nieuw-Zeeland, loste Daniëlle van de Donk af en Lineth Beerensteyn kwam in de ploeg voor Van de Sanden.

Kameroen liet zich verder onbetuigd en incasseerde vijf minuten voor tijd de genadeklap. Miedema haalde vernietigend uit en bezegelde daarmee het lot van Kameroen, waarmee het volksfeest van de Oranje-fans in Valenciennes een passend vervolg krijgt.

Knock-outfase
Door de triomf is Nederland namelijk zeker van een plek in de knock-outfase. Een plaats in de toptwee in Groep E kan in theorie nog worden misgelopen, maar in dat scenario is Oranje altijd nog een van de beste vier nummers drie. Oranje sluit de groepsfase donderdag af tegen Canada. Om 18.00 uur is dan de aftrap in Reims. Daarna begint de missie om de achtstefinaleplaats van 2015 te verbeteren.

'Miedema, Van de Sanden en Martens vinden elkaar nog niet makkelijk'
Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland Vrouwen
Meer over Nederland Vrouwen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.