Oranje Leeuwinnen verlaten WK na nederlaag tegen Japan

Japan heeft Nederland uitgeschakeld tijdens het WK voor vrouwen in Canada (2-1). Saori Ariyoshi en Mizuho Sakaguchi velden het vonnis over de Oranje Leeuwinnen, die lang in de wedstrijd bleven.

Nederland begon uitstekend aan de wedstrijd, want na acht minuten was de eerste kans voor de ploeg van bondscoach Roger Reijners. Lieke Martens stuurde Manon Melis weg met een schitterende steekpass, maar de aanvaller tikte de bal aan met haar standbeen en miste daardoor in kansrijke positie. Twee minuten later was het wél raak aan de andere kant. Een kopbal van Yuki Ogimi belandde eerst nog op de lat, maar de rebound van Ariyoshi was raak.

Al snel waren Vivianne Miedema en Martens dicht bij de gelijkmaker, maar zij kwamen net tekort bij een voorzet van Melis. Japan nam daarna het heft in handen en Nederland mocht van geluk spreken dat het bij rust slechts 1-0 stond. Aya Sameshima, Rumi Utsugi, Ogimi en Shinobu Ohno kregen uitstekende mogelijkheden, ook omdat de Leeuwinnen hun tegenstander misschien wel iets te veel lieten komen.

Kracht

In de tweede helft ging Nederland meer van eigen kracht uit, maar lang leverde dat geen grote kansen op. Pas in de 76ste minuut was de ploeg van Reijners echt dicht bij de gelijkmaker. Een Japanse verdediger werkte bijna een hoekschop van Sherida Spitse achter haar eigen doelman, waarna invaller Kirsten van de Ven in de rebound gevaarlijk was. Aan de andere kant was Japan twee minuten daarna wel trefzeker.

Na een counter schoot Sakaguchi uiteindelijk schitterend binnen na een overstapje van Mana Iwabuchi. Daarmee was de wedstrijd beslist. In de extra speeltijd redde Van de Ven nog wel de eer namens Nederland na een enorme blunder van keeper Ayumi Kaihori, maar daar bleef het bij. Miedema was daarna nog één keer gevaarlijk, maar Japan gaf de voorsprong niet meer weg in Vancouver.