Oranje Leeuwinnen naar WK ondanks vroege schrik

Reacties

De Oranje Leeuwinnen hebben zich geplaatst voor het WK van komende zomer in Frankijk. In de return tegen Zwitserland, dat op eigen bodem met 3-0 was verslagen, was het even schrikken na een vroege rode kaart voor Anouk Dekker, maar kwam de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman eigenlijk geen moment in écht gevaar: 1-1.

Oranje Leeuwinnen naar WK ondanks vroege schrik

In het mistige Schafhaussen maakten de Oranje Vrouwen direct hun bedoelingen duidelijk, al na 24 seconden schoot Shanice van de Sanden in het zijnet. De hoop het tweeluik met een vroege goal te beslissen, kreeg in de zevende minuut wel een flinke knauw. Dekker treuzelde en moest lijdzaam toezien hoe Ramona Bachmann haar de bal ontfutselde. De Oranje-verdediger trok de Zwitserse, die anders alleen op het doel af had gekund, naar de grond en moest met rood inrukken (foto).

Tranen
Bachmann schoot de daaropvolgende vrije trap over, maar duidelijk was dat Nederland geschrokken was. Wiegman greep al snel in. Jill Roord, die in de basiself de geblesseerde Jackie Groenen verving, werd in de dertiende minuut naar de kant gehaald voor verdediger Merel van Dongen. Roord nam vervolgens in tranen plaats in de dug-out.

Toch bleek al snel dat Zwitserland ook tegen tien Oranje Leeuwinnen nauwelijks iets kon creëren. En als er dan ook maar een beetje gevaar kwam, dan was het Bachmann die daar voor zorgde. De aanvaller van Chelsea ontbrak in het heenduel, maar kon bij de return in haar eentje ook te weinig uitrichten.

Nederland bereikte verder zonder kleerscheuren de rust en was via Van de Sanden zelfs nog het dichtst bij een goal geweest. Na een fraai balletje van Vivianne Miedema vond de bedrijvige Oranje-aanvaller goalie Gaëlle Thalmann op haar weg.

Miedema
In de 52ste minuut was het met de Zwitserse hoop helemaal gedaan. Miedema verschafte zich met een passeerbeweging voldoende ruimte om de bal tegendraads in de lange hoek te schieten: 0-1. De blijdschap was vervolgens groot bij de Oranje Vrouwen, Zwitserland moest nu immers vijf keer scoren om Oranje nog van het WK te houden.

Hoewel het WK-ticket dus niet meer in gevaar kwam, slaagde de formatie van Wiegman er niet in te winnen. Coumba Sow maakte in de 71ste minuut nog wel de 1-1, maar het Nederlandse feestje was er na het laatste fluitsignaal niet minder om. Nederland, de Europees kampioen, heeft zich immers voor de tweede keer in de geschiedenis voor het WK geplaatst en kan komende zomer in Frankrijk tevens een ticket voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio verdienen. De beste drie Europese ploegen tijdens het WK komen daarvoor in aanmerking.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.