Oranje Leeuwinnen dicht bij volgende ronde na nieuw doelpuntenfestijn

De Oranje Leeuwinnen hebben na de geweldige start van de Olympische Spelen weer een doelpuntrijke wedstrijd meegemaakt. Zaterdagmiddag werd er in Rifu gelijkgespeeld tegen Brazilië (3-3), Nederland was tweemaal op voorsprong was gekomen.

3 - 3
Brazilië
Brazilië

Vivianne Miedema was weer de hoofdrolspeler voor het team van bondscoach Sarina Wiegman. Na haar vier goals tegen Zambia scoorde ze ook tweemaal tegen Brazilië. Al na drie minuten opende ze de score in Japan. Ze draaide schitterend weg bij haar tegenstander en schoot vervolgens hard raak.

Het antwoord van Brazilië volgde snel. In de tiende minuut ging de bal aanvankelijk op de stip na hands van Lieke Martens, dat besluit werd teruggedraaid op aanraden van de VAR. Voor de handssituatie was er buitenspel geconstateerd. Het bleek slechts uitstel van de gelijkmaker te zijn, in de zestiende minuut was het alsnog raak via Débinha.

Miedema was ook trefzeker in de tweede helft, na een uur kopte ze raak op aangeven van Daniëlle van de Donk. Ook die voorsprong hield echter geen stand, Brazilië draaide het binnen tien minuten om. Marta benutte een dubieuze penalty, die gegeven werd na een overtreding van Stefanie van der Gragt op de rand van (of dus net erover volgens de arbitrage) van het strafschopgebied. Na een foute terugspeelbal van Aniek Nouwen zette invaller Ludmila de Brazilianen voor het eerst op een voorsprong.

Ook die marge hield echter geen stand, want het slotakkoord was voor Dominique Janssen. De verdediger schoot tien minuten voor tijd prachtig binnen uit een vrije trap. Het leek een mooi einde van de wedstrijd te zijn, maar er volgde nog een schrikmoment in het Miyagi Stadium. Miedema moest zich in de slotfase laten vervangen met klachten, het is nog niet duidelijk hoe ernstig de kwetsuur is.

Via het gelijkspel gaat Nederland als groepshoofd de laatste speelronde van de groepsfase in, de ranglijst wordt immers bij een gelijke stand bepaald op doelsaldo. Dat is ook de reden dat zowel Nederland als Brazilië zo goed als zeker van een vervolg op de Olympische Spelen is. Oranje begon het toernooi met een monsterzege op Zambia.