Oranje komt los en bereikt halve finale WK Onder-17

Reacties

Oranje Onder-17 heeft zich zondag gekwalificeerd voor de halve finales van het WK. De Nederlandse talenten waren in Estádio Kleber Andrade in Cariacica met 4-1 te sterk voor de leeftijdsgenoten uit Paraguay.

Oranje komt los en bereikt halve finale WK Onder-17
© KNVB Media

Bondscoach Peter van der Veen kon zondag niet beschikken over de geschorste Mohamed Taabouni en koos daarom voor een variant met Sontje Hansen als nummer 10. Jayden Braaf startte in de spits met Naci Ünüvar aan zijn favoriete linkerkant en Soulyman Allouch als rechtsbuiten. Oranje begon sterk en kreeg via Youri Regeer en Kenneth Taylor kansen op de openingstreffer, al was Paraguay er het dichtste bij: Diego Duarte raakte van dichtbij de paal.

Toch was het Nederland dat na een half uur de score opende. Ki-Jana Hoever zette goed door en joeg de 1-0 binnen. Dat was het startschot van een uitstekende fase van Oranje, dat via Sontje Hansen al snel op 2-0 dacht te komen, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens hinderlijk buitenspel van Braaf. In de veertigste minuut sloeg Hansen alsnog toe. Braaf stuurde hem de diepte in en de Ajacied rondde met een stijlvol stiftje af. Het was alweer zijn zesde treffer dit WK.

Op slag van rust ging het toch even helemaal mis bij Nederland. Doelman Calvin Raatsie kwam uit, maar Devyne Rensch wilde de bal voor hem wegwerken. De verdediger raakte hem echter helemaal verkeerd, waardoor Duarte eenvoudig kon scoren: 2-1. De Zuid-Amerikanen hielden zo hoop en kwamen er ook in de tweede helft een aantal keer gevaarlijk uit via opportunistisch spel.

VAR
Aan de andere kant kreeg Oranje meerdere kansen om het duel te beslissen, maar Ünüvar en Braaf verzuimden de 3-1 te maken. Braaf scoorde halverwege de tweede helft wel, maar ook zijn treffer werd op advies van de VAR afgekeurd wegens buitenspel. Paraguay bleef in leven en was een kwartier voor tijd met een kopbal tegen de lat dicht bij de 2-2.

In minuut 78 viel de beslissing. Hansen legde de bal na een uitstekende actie breed op Braaf, die rustig bleef en alsnog de 3-1 binnenschoot. In de slotminuten maakte Ünüvar er ook nog 4-1 van. De kleine spelmaker miste een minuut eerder nog een gigantische kans, maar nam snel revanche door zijn eerste doelpunt van het toernooi te maken.

Oranje is daardoor als eerste land zeker van een plek in de halve finales van het WK Onder-17. Daar speelt de ploeg van Van der Veen komende donderdag tegen de winnaar van het duel tussen Mexico en Zuid-Korea dat later vanavond gespeeld wordt.

'Met groeiende vorm van Ünüvar nog veel mogelijk voor Nederland'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.