Oranje kijkt uit naar loting EK-kwalificatiereeks: dit moet je weten

Reacties

Deze zondag wordt in Frankfurt vanaf 12.00 uur de groepsindeling voor de route richting het EK 2024 in Duitsland bepaald. Nederland is dankzij de groepswinst in de Nations League ook automatisch groepshoofd tijdens de loting voor de EK-kwalificatiereeks.

Oranje kijkt uit naar loting EK-kwalificatiereeks: dit moet je weten
© Pro Shots

De potindeling voor de loting werd bepaald aan de hand van de eindstand van de Nations League. De vier groepswinnaars - Nederland, Kroatië, Spanje en Italië - hebben een beschermde status en komen met het oog op de Final Four in een poule van vijf landen terecht. Ook Denemarken, Portugal, België, Hongarije, Zwitserland en Polen verdwijnen op basis van de Nations League in Pot 1.

Dat betekent niet dat Oranje helemaal geen toplanden kan treffen op weg naar het EK in Duitsland, dat als gastland automatisch is geplaatst. Frankrijk en Engeland zitten door de slechte prestaties in de Nations League in Pot 2. Zelfs als Nederland een van die twee landen treft, is er nog geen man overboord. De nummers één en twee van alle tien groepen plaatsen zich voor het EK.

Als groepswinnaar van de Nations League heeft Oranje bovendien ook nog een vangnet. Mocht het niet bij de eerste twee eindigen in de EK-kwalificatiereeks, dan komt Nederland in de play-offs terecht. Daarin strijden twaalf landen om de laatste drie tickets voor het EK. Dat zal gebeuren in maart 2024. De reguliere kwalificatiereeks loopt van maart 2023 tot en met november 2023.

De loting wordt gehouden in de Festhalle in Frankfurt, dat ook één van de tien speelsteden is tijdens het EK in 2024. Negen van de twaalf steden waar tijdens het WK in 2006 werd gevoetbald zijn ook aangewezen als locatie voor het EK. Düsseldorf is de enige nieuwkomer ten opzichte van het WK. Met Düsseldorf, Keulen, Dortmund en Gelsenkirchen zijn er vier speelsteden op relatief korte afstand van de Nederlandse grens.

potindeling

Pot 1 Pot 2 Pot 3
Nederland Frankrijk Oekraïne
Kroatië Oostenrijk IJsland
Spanje Tsjechië Noorwegen
Italië Engeland Slovenië
Denemarken Wales Ierland
Portugal Israël Albanië
België Bosnië-Herzegovina Montenegro
Hongarije Servië Roemenië
Zwitserland Schotland Zweden
Polen Finland Armenië
Pot 4 Pot 5 Pot 6
Georgië Slowakije Andorra
Griekenland Noord-Ierland San Marino
Turkije Cypus Liechtenstein
Kazachstan Wit-Rusland -
Luxemburg Litouwen -
Azerbeidzjan Gibraltar -
Kosovo Estland -
Bulgarije Letland -
Faeröer Moldavië -
Noord-Macedonië Malta -

Rusland is vanwege de inval in Oekraïne uitgesloten van deelname. Duitsland is als gastland automatisch geplaatst.

Feiten en weetjes over de loting voor de EK-kwalificatiereeks:

• Nederland werd tijdens lotingen voor de EK-kwalificatie het vaakst gekoppeld aan Luxemburg en Wit-Rusland (allebei 4 keer). Oranje trof de Wit-Russen in vier van de laatste zes kwalificatietoernooien voor een Europees kampioenschap (1996, 2004, 2008 en 2020).

• Oranje kwam uit tegen Turkije in drie van de laatste vijf kwalificatietoernooien voor een EK of WK (in aanloop naar de eindrondes in 2014, 2016 en 2022).

• Het Nederlands elftal wist in de laatste zes kwalificatietoernooien voor een EK slechts één keer de groep te winnen.

EK Rangschikking in kwalificatiegroep
2020 Tweede
2016 Vierde
2012 Eerste
2008 Tweede
2004 Tweede
2000 Organisator
1996 Tweede

• Vanwege politieke redenen kunnen de volgende landen niet in dezelfde groep geloot worden: Armenië & Azerbeidzjan, Wit-Rusland & Oekraïne, Gibraltar & Spanje, Kosovo & Bosnië-Herzegovina, Kosovo & Servië.

• Om afgelastingen door winterse omstandigheden te voorkomen, kunnen maximaal twee van de volgende landen bij elkaar in de groep komen: Estland, Faeröer, Finland, IJsland, Letland, Litouwen, Noorwegen en Wit-Rusland.

•  De UEFA heeft ook een speciale regel om te voorkomen dat teams te veel moeten reizen. Daarom kunnen de volgende landen slechts één mogelijke tegenstander treffen:

Azerbeidzjan: Gibraltar, IJsland of Portugal
IJsland: Cyprus, Georgië of Israël.
Kazachstan: Andorra, Engeland, Frankrijk, Gibraltar, Ierland, IJsland, Malta, Noord-Ierland, Portugal, Schotland, Spanje of Wales.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.