Oranje jaagt in duel met Schotland op beste reeks sinds periode-Van Gaal

Reacties

In de aanloop naar elke interland van het Nederlands elftal duikt Voetbal International in de statistieken. Telkens staan we stil bij een aantal feiten. Deze keer aandacht voor de oefeninterland tegen Schotland van donderdagavond (aftrap 20.45 uur Nederlandse tijd).

Oranje jaagt in duel met Schotland op beste reeks sinds periode-Van Gaal

• Voor het Nederlands elftal staan er los van het prestige alleen punten voor de FIFA-ranking op het spel. Onder leiding van scheidend bondscoach Dick Advocaat is Oranje al gestegen naar de twintigste plaats op de mondiale voetballadder. Mede daardoor maakt Nederland deel uit van de hoogste groep in de Nations League.

Oranje duelleerde zeventien keer eerder met Schotland. Het Nederlands elftal triomfeerde acht keer en ging vijf keer onderuit. Een kwartet ontmoetingen leverde geen winnaar op. De laatste drie wedstrijden resulteerden in een zege voor Oranje.

• Oranje jaagt op de vierde overwinning op rij, na de recente zeges op Bulgarije, Wit-Rusland en Zweden. De laatste keer dat Nederland een dergelijke reeks neerzette, was in 2014. Destijds kwam Oranje, onder Louis van Gaal, tot een serie van zes zeges.

Sneijder en Oranje beleven sweet memories aan duels met Schotland

• Er zijn twee spelers in de door blessures uitgedunde Oranje-selectie die hun debuut kunnen vieren: FC Groningen-doelman Sergio Padt en Ajax-middenvelder Donny van de Beek. De meest ervaren international is Wesley Sneijder, die al 132 caps verzamelde en daarmee ook recordhouder is.

Huidig assistent-bondscoach Ruud Gullit speelde op 27 mei 1994 zijn laatste interland tegen Schotland.
Huidig assistent-bondscoach Ruud Gullit speelde op 27 mei 1994 zijn laatste interland tegen Schotland.

• Sneijder maakte tot nu toe 53 keer zijn opwachting in een oefeninterland van Oranje. Daarmee is hij geen recordhouder: Puck van Heel oefende 55 keer met het Nederlands elftal. Als Sneijder donderdag tegen Schotland en dinsdag tegen Roemenië in actie komt, pakt hij dus opnieuw een (gedeeld) record.

'KNVB gaat ook met Advocaat praten over zijn opvolger'

• Net als Nederland schittert Schotland door afwezigheid op het WK, zoals dat in 2002, 2006, 2010 en 2014 eveneens het geval was. In 2003 verloren de Schotten met 6-0 van Oranje in de play-offs voor een ticket voor het EK 2004. Lees hier een flashback over dat duel.

Van Dijk ziet Koeman wel zitten: 'Trainer met heel veel kwaliteiten'

• Het mislopen van het WK in Rusland betekende een einde van het dienstverband van Gordon Strachan als bondscoach van Schotland. Tegen het Nederlands elftal zit Malky Mackay op de bank als interim-bondscoach.

• Oranje boekte dit kalenderjaar zes overwinningen en leed drie nederlagen. De laatste keer dat Nederland in een heel jaar geen enkel gelijkspel noteerde, was in 1995. Destijds zegevierde Oranje vijf keer en ging het vier keer onderuit.

Berghuis: 'Misschien wel even goed om weg te zijn bij de club'

• Het Pittodrie Stadium van Aberdeen wordt het 227ste stadion waarin het Nederlands elftal een interland afwerkt. Normaal gesproken is Hampden Park de thuishaven van Schotland. Oranje treedt aan in het thuistenue, oftewel een oranje shirt, een oranje broek en blauwe kousen.

Wijnaldum grapt: 'Ik heb Klopp gevraagd voor Oranje, maar hij wilde niet'
Van de Beek: 'Teleurgesteld dat ik niet speelde bij Ajax'
Aké reageert op Conte: 'Ik was sowieso bij Chelsea weggegaan'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.