Oranje buigt niet voor Duitsland en is weer blij met Bergwijn

Het Nederlands elftal heeft dinsdagavond in de Johan Cruijff Arena gelijkgespeeld tegen Duitsland. Ook in de tweede oefenwedstrijd in het nieuwe 3-4-1-2-systeem had Steven Bergwijn een hoofdrol bij Oranje: deze keer door als invaller de gelijkmaker binnen te werken. Na deze goal leek Nederland nog een strafschop te krijgen, maar de VAR stak daar een stokje voor.

1 - 1
Duitsland
Duitsland

Nederland begon de voorbereiding op het WK afgelopen zaterdag met een 4-2 zege op Denemarken en Bergwijn was in dit duel tweemaal trefzeker. Toch moest hij tegen Duitsland, net als Nathan Aké, op de bank plaatsnemen. Bondscoach Louis van Gaal legde voor aanvang uit dat Bergwijn niet twee keer negentig minuten kon spelen en dat hij Donyell Malen ook eens aan het werk wilde zien.

Malen was in de eerste helft de meest dreigende speler van Oranje, maar had het vizier niet op scherp staan. In een wedstrijd met niet bijster veel kansen was Duitsland verder de gemakkelijker voetballende én gevaarlijkste ploeg. Mark Flekken keerde een schot van Kai Havertz en Timo Werner kopte tegen de onderkant van de lat, voordat Thomas Müller vlak voor rust alsnog de verdiende 0-1 binnenschoot.

Van Gaal zag dat het niet liep bij zijn ploeg en bracht voor de tweede helft Georginio Wijnaldum in de ploeg voor Teun Koopmeiners. Duitsland bleef ondanks deze ingreep sterker en na een slimme pass van Leroy Sané verzuimde David Raum om de 0-2 binnen te schieten. Een schot van afstand van Thilo Kehrer ging even later niet bijzonder ver naast het doel van Flekken. De thuisploeg probeerde wel wat hoger druk te zetten, maar Duitsland voetbalde hier vrij eenvoudig onderuit.

Bergwijn en Davy Klaassen vielen na een uur in en kort na de entree van het tweetal kreeg Oranje uit het niets de gelijkmaker op het scorebord. Frenkie de Jong vond Denzel Dumfries, die bij de achterlijn het kopduel won en de bal teruglegde. Memphis Depay liet slim lopen en Bergwijn drukte af.

Drie minuten na dit doelpunt leek Nederland een penalty te krijgen. Memphis werd naar de grond gewerkt door Thilo Kehrer en scheidsrechter Craig Pawson wees naar de stip. De VAR was het echter niet eens met die beslissing en riep Pawson naar het scherm. Hoewel de arbiter daar zag dat er geen sprake was van een grote fout, trok hij de strafschop in. Dat was een vrij merkwaardige keuze.

Het vertrouwen was helemaal terug bij Nederland en Duitsland werd in de resterende twintig minuten naar achteren gedrukt. Daar kwam nog een grote kans uit voort, toen De Jong net niet bij een voorzet van Memphis kwam en het schot van Matthijs de Ligt voor de doellijn werd weggehaald. Namens Duitsland zorgde Lukas Nmecha nog voor gevaar. Zijn schot was een eenvoudige prooi voor Flekken en dus kreeg het duel van dinsdagavond geen winnaar.

Voor Oranje was de burenruzie met Duitsland de laatste oefeninterland richting het WK, dat pas in november begint. De interlands die tot die tijd gespeeld worden zijn in de Nations League.