Opvallende rollen De Ligt en Lozano in krankzinnige Serie A-kraker

Matthijs de Ligt heeft tijdens zijn officiële debuut in het shirt van Juventus de belangrijke wedstrijd tegen Napoli gewonnen. Juve kwam op een 3-0 voorsprong, maar mede door een sterke invalbeurt van debutant Hirving Lozano werd het nog erg spannend in Turijn. Dat mocht ook De Ligt zich aanrekenen.

Juventus
Juventus
4 - 3
Napoli
Napoli

Het debuut van De Ligt in Italië had wat voeten in de aarde. De Nederlandse mandekker werd voor 75 miljoen euro losgeweekt bij Ajax, maar in de voorbereiding op het nieuwe seizoen speelde hij vooral ongelukkig. Tijdens de seizoenouverture bleef De Ligt dan ook negentig minuten op de bank. Tegen Napoli werd er wel een beroep gedaan op De Ligt, die links in het centrum Giorgio Chiellini verving. De routinier raakte deze week geblesseerd aan zijn knie en is voorlopig niet in staat om in actie te komen.

Naast Leonardo Bonucci had De Ligt weinig te duchten van de Napoli-aanval in de eerste helft. De zeventienvoudig international van Oranje stond in de eerste helft niet tegenover ex-PSV'er Lozano, die net als ex-Ajacied Amin Younes op de bank begon. Middenvelder Allan kreeg nog de beste kans voor Napoli in de eerste helft, maar zijn schot werd op stijlvolle wijze gekeerd door goalie Wojciech Szczesny.

Matthijs de Ligt met de bal aan de voet tijdens zijn debuut.

Buiten dat moment van de Braziliaanse middenvelder om, was het Juventus dat gevaarlijk werd. In de zestiende minuut opende de thuisclub de score, het was uitgerekend debutant Danilo die de 1-0 maakte. De rechtsback stond nog geen halve minuut in het veld toen hij het eindstation van een vlijmscherpe counter was. Nog geen vijf minuten later stond het zelfs 2-0 in het Allianz Stadium. Gonzalo Higuaín, teruggekeerd in Turijn na twee verhuurperiodes, draaide schitterend weg bij zijn tegenstander en schoot vervolgens kiezelhard raak.

In de tweede helft wijzigde Napoli-trainer Carlo Ancelotti de invulling van zijn linkerflank door Mário Rui én Lozano in te brengen. Ook de Mexicaanse aanvaller debuteerde zodoende op deze zaterdagavond in de Serie A. Met twee ex-PSV'ers in de aanval - Dries Mertens had een basisplaats - ging Napoli op zoek naar de aansluitingstreffer, maar keeper Szczesny bleek een flinke sta-in-de-weg.

Comeback
De situatie van Napoli leek uitzichtloos, al helemaal nadat Cristiano Ronaldo ook zijn eerste doelpunt van het nieuwe seizoen had gemaakt. In de laatste 25 minuten werd echter een flinke sprint ingezet door de uitclub. Kostas Manolas liep weg uit de dekking bij Bonucci en De Ligt en kopte raak, enkele minuten later maakte Lozano er een debuut van om nooit te vergeten.

Hirving Lozano na zijn goal tegen Juventus.

Bij een uitbraak stapte De Ligt vroeg uit en liep de Mexicaan erg vrij in het strafschopgebied. Na een lage voorzet van Piotr Zielinski tikte Lozano binnen voor zijn eerste treffer in dienst van Napoli: 3-2. Dat hij scoorde tijdens zijn debuut is niet zo heel vreemd, Lozano deed dat immers in diverse competities.

Met nog maar één doelpunt verschil werd het een spannende en knotsgekke slotfase, waarin Douglas Costa de bal via de vingertopper van keeper Alex Meret op de lat schoot en Lozano dicht bij zijn tweede treffer was, nadat Szczesny de bal had losgelaten.

De defensie van Juventus wankelde en De Ligt, vorig seizoen een brok graniet in de defensie van Ajax, ging zelfs met kramp naar de grond. Enkele seconden later werkte Napoli de 3-3 binnen. Giovanni De Lorenzo klopte De Ligt bij de tweede paal en werkte de gelijkmaker binnen. Met nog negen minuten te gaan kon het alle kanten op in Turijn en het slot paste perfect bij het verloop van de knotsgekke wedstrijd. Uitgerekend Napoli-sterkhouder Kalidou Koulibaly werkte diep in extra tijd de bal achter zijn eigen keeper, waardoor het 4-3 werd.

Door die late eigen goal blijft Juventus foutloos in de Serie A, met zes punten uit twee wedstrijden. Napoli raakt met drie punten al in de tweede speelronde achterop in de titelstrijd met De Oude Dame.