'Opstelten is de enige die de vicieuze cirkel bij Feyenoord kan doorbreken'

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week verslaggever Martijn Krabbendam over het pad dat Ivo Opstelten moet volgen bij Feyenoord. 

'Opstelten is de enige die de vicieuze cirkel bij Feyenoord kan doorbreken'
© Pro Shots

Als minister van Veiligheid en Justitie overleefde Ivo Opstelten de nodige stormen, voordat eentje hem te veel werd. Alweer vijf jaar geleden informeerde hij de Tweede Kamer onvolledig én onjuist over een financiële deal van het OM met een crimineel. Deze bonnetjesafaire kostte staatsecretaris Fred Teeven zijn kop en hij nam Opstelten mee in zijn val. That's Politics.

Ministers zijn soms net trainers: zo goed als hun spelers, in dit geval ambtenaren. Voor Feyenoord was het geen reden Opstelten niet te vragen als voorzitter van de Stichting Continuïteit (STICO), het hoogste orgaan van de club, dat 51 procent van de aandelen beheert. Als ex-burgemeester van Rotterdam kende Opstelten het Umfeld rond de club, de krachtenvelden, de belangen en de dwarsverbanden.

Voor de oud-minister was het lang een erebaantje. Als Feyenoord wint, geen problemen. In slechte tijden is er altijd nog een raad van commissarissen die de directie controleert en er dan wel uitkomt, alleen: bij Feyenoord bestaat de rvc uit vertegenwoordigers van verschillende entiteiten binnen de club. Ze hebben allemaal een stem, maar ook een eigen mening én agenda.

De bestuurloosheid openbaart zich nu rond Sjaak Troost. Hij heeft even technisch directeur gespeeld en dat was geen succes. Troost meent niettemin een afspraak te hebben terug te mogen in de rvc. Voorzitter Toon van Bodegom gaf hem zijn woord, maar was vergeten Troost als gedelegeerd commissaris td te maken.

Nu wil een groot deel van de Vrienden van Feyenoord Troost niet terug, al kan STICO hem met discretionaire bevoegdheid alsnog tot commissaris benoemen. Van Bodegom zelf ligt trouwens ook weer onder vuur vanwege zijn solistische karakter. Voor Herman van Drie een reden om uit rvc te stappen.

Intussen is er met Mark Koevermans een algemeen directeur aangesteld, die intern op draagvlak kan rekenen, en wordt binnenkort duidelijk dat Feyenoord City een zo goed als onhaalbare zaak is geworden, als de club vasthoudt aan een jaarlijkse garantie van 25 miljoen euro. Terwijl Feyenoord juist nu leiding nodig heeft, buitelt iedereen over elkaar heen, in deze machtsstrijd die de vorm heeft aangenomen van een vicieuze cirkel.

De enige die 'm kan doorbreken, is een man van statuur, iemand die alle partijen aan tafel krijgt: Ivo Opstelten. Wie zich jarenlang in allerlei functies weet te handhaven in het openbaar bestuur, moet toch in staat zijn een machtscrisis te bezweren bij een voetbalclub? Pas als dát lukt, kan Feyenoord beginnen met de definitieve eenwording en de daarbij horende doorvoering van een nieuwe organisatiestructuur.

Daarin zal Opstelten geen rol spelen. Hij moet zichzelf offeren voor een nieuwe toekomst voor de club. Als ex-burgemeester van Rotterdam had hij het kunnen weten. Feyenoord: That's Politics.

Bekijk hier al onze video's
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Meer Eredivisie
Meer over Eredivisie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.