Oppermachtig Ajax vernedert armoedig AZ

Ajax heeft zondagmiddag de Noord-Hollandse derby gewonnen van AZ. De Amsterdammers waren veel te sterk voor de bezoekers, die de dramatische reeks in wedstrijden tegen de traditionele topdrie daarmee voortzetten.

Ajax
Ajax
5 - 0
AZ
AZ

Ajax werkte met een goed gevoel toe naar de confrontatie met AZ. De Amsterdammers hielden Bayern München dinsdag knap op een 1-1 gelijkspel. Ten opzichte van die wedstrijd in de Allianz Arena wijzigde trainer Erik ten Hag zijn opstelling op één positie. Kasper Dolberg begon als spits, waardoor Dusan Tadic opschoof naar de linksbuitenpositie en David Neres op de bank belandde.

Donny van de Beek bleef zodoende staan en beloonde dat vertrouwen al snel. AZ leed in de derde minuut balverlies door miscommunicatie tussen Ricardo van Rhijn en Albert Gudmundsson en Ajax schakelde snel. Tadic bediende Van de Beek met een gevoelvol wippertje en de middenvelder schoof de bal langs doelman Marco Bizot: 1-0.

Het was pas de eerste Eredivisie-treffer van het seizoen voor Van de Beek, die in de belangstelling staat van meerdere Europese topclubs. De openingstreffer was een logisch gevolg van de openingsfase, waarin Ajax veel sterker was dan AZ, al beten de Alkmaarders nog wel van zich af met een gevaarlijk schot van Marko Vejinovic. Oussama Idrissi werd ook gevaarlijk na een lange bal van achteruit, maar André Onana kwam - enigszins wild - zijn doel uit en kopte weg.

De beste kansen voor rust waren echter voor Ajax. Nicolás Tagliafico probeerde het met een fraaie omhaal, maar stuitte op Bizot. Ook Matthijs de Ligt en Dolberg kregen de bal er in de eerste helft niet in. Na de rust ging het echter snel. Net als in de eerste helft had Ajax slechts drie minuten nodig om Bizot te passeren. De AZ-doelman ging daarbij niet vrijuit. Bizot verwerkte een schot van Hakim Ziyech niet goed, waardoor Dolberg simpel kon scoren uit de rebound: 2-0.

AZ werd in het kwartier na rust totaal overlopen. In de 52ste minuut kon Bizot alweer vissen. Daley Blind haalde van afstand uit en zag de bal met enig fortuin via het lichaam van Ricardo van Rhijn in het doel belanden: 3-0. Enkele momenten later kreeg Ajax een strafschop na een overtreding van Van Rhijn op Ziyech, maar na raadplegen van de VAR draaide arbiter Dennis Higler die beslissing terug. Eerder in de aanval had videoarbiter Bas Nijhuis namelijk buitenspel geconstateerd.

Het was een welkome meevaller voor AZ, maar niet veel later moesten de bezoekers alsnog een vierde tegentreffer slikken. Ziyech speelde met een prachtige actie achtereenvolgens Thomas Ouwejan en Van Rhijn uit en schoot raak in de verre hoek: 4-0. Na die vierde treffer haalde Ajax de voet van het gaspedaal, al was Lasse Schöne met een vrije trap nog dicht bij een doelpunt.

In de slotfase kwam de vijfde Ajax-treffer er alsnog. Ziyech ging ervandoor aan de linkerkant en gaf laag voor. Invaller Neres had een slim overstapje in huis, waardoor Tadic kon aannemen en scoren: 5-0. Dat was ook meteen het slotakkoord, aangezien de paal nog een goal van Ziyech in de weg stond. Ajax komt op negentien punten uit acht duels en neemt de tweede plaats weer over van Feyenoord. De achterstand op koploper PSV blijft vijf punten.

Voor AZ betekent de nederlaag in de Johan Cruijff Arena het vervolg van een onthutsend slechte balans tegen clubs uit de traditionele topdrie. De Alkmaarders verloren 19 van de 22 duels met Ajax, Feyenoord en PSV. Hoewel de ploeg van trainer John van den Brom slechts één van zijn laatste zes Eredivisie-duels won, staat AZ nog wel zesde met twaalf punten.