Kippenvel: eerbetoon in Deventer aan overleden zoontje Eagles-doelman

Go Ahead Eagles en FC Volendam hebben dinsdagavond een prachtig eerbetoon gebracht aan Jax, het zoontje van Eagles-doelman Mitchel Michaelis. Jax, die nog geen jaar oud was, overleed afgelopen week. De spelers van zijn huidige club en voormalige club FC Volendam stonden vooraf aan het onderlinge duel stil bij deze tragische gebeurtenis.

In dit overzicht houden we alle ontwikkelingen uit de 22ste speelronde van de Keuken Kampioen Divisie bij.
Go Ahead Eagles
1 - 3
FC Volendam
FC Volendam

'De verslagenheid bij onze jongens is groot. De wedstrijd van dinsdag spelen we daarom niet alleen om een sportief resultaat te behalen, maar ook voor Mitchel', sprak Eagles-coach Kees van Wonderen vooraf. Beide teams droegen voor aanvang van het duel een shirt met de tekst "Lieve Jenn & Mitchel, wij denken aan jullie". Na het You'll Never Walk Alone werd een minuut stilte gehouden (zie video hieronder) alvorens beide ploegen toch gewoon op jacht gingen naar drie punten in het duel dat zondag nog werd afgelast door het bevroren veld in Deventer.

Het sportieve resultaat dat Van Wonderen en zijn spelers speciaal voor Michaelis wilden behalen, kwam er helaas voor de club uit Deventer niet. Wout Droste maakte in de 64ste minuut nog wel de 0-1 van Boy Deul goed, maar een kwartier voor tijd was het Samuele Mulattieri die de tweede Volendamse treffer maakte in de Adelaarshorst. Hij scoorde vlak nadat Giannis Botos aan de andere kant een enorme kans miste.

In blessuretijd maakte Mulattieri ook nog zijn tweede van de wedstrijd. Eagles-doelman Jay Gorter was namelijk mee in de aanval, waarna Mulattieri in de counter de bal in een leeg doel binnen kon schuiven. Hij zorgde daarmee voor de 1-3 eindstand op een emotionele avond in Deventer.

NAC Breda
NAC Breda
4 - 0
Almere City FC

NAC Breda heeft maandagavond een einde gemaakt aan de ongeslagen reeks van Almere City in de Keuken Kampioen Divisie. De ploeg van Ole Tobiasen ging in Noord-Brabant voor het eerst sinds 15 november onderuit.

Destijds was Cambuur met 7-2 te sterk. Die opdoffer was de enige nederlaag tot nu toe van Almere City dit seizoen, maar in Breda volgde een nieuwe dreun. Nadat Mario Bilate al drie keer gevaarlijk was geweest, opende Lex Immers in de twintigste minuut de score voor NAC. Vlak voor rust maakte Bilate er 2-0 van na een vlijmscherpe counter.

Almere probeerde het wel, maar kon er weinig tegenover stellen en zag de score na rust pijnlijke proporties aanneemen. Bilate volleerde na krap een uur de 3-0 binnen uit een vrije trap van Mounir El Allouchi en vijf minuten voor tijd zorgde de middenvelder zelf voor de kroon op de avond met een fraai schot van een meter of twintig.

NAC boekte daarmee op overtuigende wijze zijn eerste zege sinds 3 januari, nadat het de vorige drie duels allemaal gelijk had gespeeld, en helpt met de overwinning ook Cambuur. De koploper won zondag zelf van MVV Maastricht staat nu drie punten los. Almere City blijft tweede met drie punten meer dan De Graafschap.

Jong AZ
Jong AZ
3 - 2
FC Eindhoven

FC Eindhoven kwam in eerste instantie op voorsprong door een doelpunt van Hugo Botermans. In de tweede helft liet Peer Koopmeiners zien over dezelfde kwaliteit als zijn broer Teun Koopmeiners te beschikken. De twintigjarige middenvelder pegelde een vrije trap via de binnenkant van de paal binnen.

Uiteindelijk liep Jong AZ uit door doelpunten van Kenzo Goudmijn en Jelle Duin. In de slotfase deed FC Eindhoven nog wat terug via een treffer van Dave de Meij. Door de overwinning staat Jong AZ op de zeventiende plaats, terwijl FC Eindhoven de twaalfde plek bezet.

SC Cambuur
SC Cambuur
2 - 0
MVV Maastricht

In de wetenschap dat Almere City maandag op bezoek gaat bij NAC Breda, wist Cambuur wat het te doen stond tegen MVV. De koploper uit Leeuwarden had eerder deze maand punten gemorst tegen FC Volendam en NEC, maar won vorige week vrijdag met grote cijfers van Jong PSV en gaf negen dagen later een vervolg aan die klinkende zege.

Het duurde wel even voordat Cambuur de ban brak tegen MVV. Zo hield Mike Havekotte met een uitstekende redding Issa Kallon van scoren af en werd een treffer van Mühren vijf minuten voor rust afgekeurd wegens buitenspel. Vlak na rust was het wel raak toen de 31-jarige spits na een prima aanval raak schoot op aangeven van Jamie Jacobs.

Het was alweer de 21ste treffer in 21 duels voor Mühren, die daarmee evenveel heeft gescoord als Eredivisie-topscorer Georgios Giakoumakis (21 goals in 20 duels). En dankzij die goals stevent Cambuur nog altijd af op promotie. Mees Hoedemakers zorgde ervoor dat de koppositie nu in ieder geval in handen blijft door in de 66ste minuut 2-0 te maken.

FC Dordrecht
0 - 5
Roda JC Kerkrade

Bij Dordrecht maakte doelman Max van Herk zijn debuut. Twee weken geleden besloot eerste doelman Anthony Swolfs te stoppen, waarna Liam Bossin zijn plekje innam. Hij ontbrak zaterdag echter, waardoor de 22-jarige Van Herk zijn eerste wedstrijd in het betaalde voetbal keepte. Het werd een debuut om snel te vergeten voor de doelman, want tegenstander Roda JC Kerkrade boekte in Dordrecht de grootste zege van het seizoen.

De Limburgers openden na een kwartier de score. Erik Falkenburg raakte de paal met een kopbal, waarna Fabian Serrarens alsnog voor 0-1 zorgde. De 0-2 kwam wel van Falkenburg, nadat een poging van Robert Klaasen via Van Herk en de paal nog buiten het doel bleef. Via Thijmen Goppel werd de ruststand op 0-3 bepaald. Goppel werd na rust neergehaald door Van Herk en Klaasen benutte de penalty voor 0-4. Het slotakkoord betekende ook de mooiste goal van de wedstrijd. Patrick Pflücke schoot van afstand via de paal raak en maakte het nog erger voor debutant Van Herk.

Excelsior
Excelsior
4 - 4
FC Den Bosch

De verwachtingen waren hooggespannen voor Excelsior-FC Den Bosch en dat had vooral te maken met de editie van vorig seizoen. Toen wonnen de Rotterdammers na een waar doelpuntenfestijn met 6-4. Het beloofde wat voor de confrontatie van zaterdag en de televisiekijkers thuis werden niet teleurgesteld. Het begon bij Reuven Niemijer, die na tien minuten de score opende op aangeven van Joël Zwarts. De middenvelder sloeg richting de rust opnieuw toe en door de 3-0 van Zwarts die net na rust viel, leek het een eenvoudige middag te worden voor Excelsior.

Leek, want Den Bosch knokte zich terug en maakte het spannend. Dat was te danken aan Hornkamp, die een absolute droommiddag beleefde. De aanvaller maakte de 3-1 en benutte daarna een strafschop na een overtreding op Romano Postema. Dwayne Green veroorzaakte later een penalty voor Excelsior, waarna Luigi Bruins de marge weer herstelde tot twee. Hornkamp sloeg vervolgens opnieuw toe. Twee minuten na de 4-2 completeerde hij zijn hattrick. Alsof dat nog niet genoeg was, maakte hij vier minuten voor het einde van de reguliere speeltijd ook de 4-4.

Bij Excelsior ging in die fase weinig meer goed. Clubtopscorer Elías Már Ómarsson liet een grote kans op 5-4 liggen en kort daarna moest de thuisploeg met tien man verder. Robin van der Meer kreeg een directe rode kaart voor een harde overtreding. Gescoord werd er daarna niet meer. Hornkamp verdubbelde zo in één wedstrijd zijn doelpuntentotaal van dit seizoen. Zijn laatste goal dateerde uit oktober.

De Graafschap
2 - 1
TOP Oss
TOP Oss

De Graafschap heeft vrijdag afgerekend met TOP Oss en is daarmee in het spoor gebleven van koploper SC Cambuur en Almere City FC. In de eerste helft legde Joey Konings met een prachtige omhaal de basis voor het volgende succes op de Vijverberg.

Kort na rust was het Clint Leemans die de schijnwerpers pakte. In zijn eerste duel voor De Graafschap deed de PEC Zwolle-huurling direct van zich spreken. Zijn treffer in de 52ste minuut was de genadeklap voor TOP Oss, dat in de slotfase na een fout van keeper Rody de Boer de aansluitingstreffer maakte. Voor de Brabanders bleef het echter bij de goal van Mart Remans.

N.E.C.
N.E.C.
2 - 0
Jong FC Utrecht

NEC kon weinig potten breken in de eerste helft van het duel met Jong FC Utrecht. Met Edgar Barreto als verse kracht kwam daar snel na rust verandering in. Nota bene op aangeven van de Paraguayaanse routinier brak Jordy Bruijn de ban namens de Nijmeegse gastheren.

In De Goffert kwam Jong FC Utrecht tekort om deze schade te repareren, ook met een man meer. Want een kwartier voor het einde kreeg Rens van Eijden een rode kaart na een opstootje, waarbij de NEC-aanvoerder de Utrechtse aanvaller Mohamed Mallahi een klapje gaf. Met Barreto in de laatste linie hield de thuisploeg stand. De schitterende 2-0 van Elayis Tavsan in de slotfase bood daarbij een extra steun in de rug.

Jong PSV
Jong PSV
1 - 2
Jong Ajax
Jong Ajax

Jong Ajax heeft de treurige thuisreeks van Jong PSV een vervolg gegeven. De Eindhovense beloftes hebben sinds de zege op Telstar van begin oktober op De Herdgang niet meer gewonnen. Tegen de Amsterdamse rivalen tekende halverwege de eerste helft de volgende tegenvaller zich af.

Jong Ajax, dat aantrad met onder anderen Lassina Traoré, kwam in de 25ste minuut op voorsprong. Victor Jensen duwde zijn voet tegen de bal aan na een voorzet van Sontje Hansen. De Amsterdammers ontsnapten voor rust wel aan een rode kaart, want de charge van Naci Ünüvar op Shurandy Sambo werd bestraft met geel.

Jong Ajax hervatte de tweede helft niet op de juiste manier.

Na ruim een uur tekende Sambo voor de revanche door de gelijkmaker voor zijn rekening te nemen. Maar die goal bleek weinig waard. Vier minuten na de 1-1 zette nota bene Ünüvar Jong Ajax andermaal op voorsprong. Het was het laatste balcontact voor de aanvaller, die vanaf de kant kon zien hoe de zege over de eindstreep werd gehaald.

Helmond Sport
1 - 1
Telstar
Telstar

Telstar heeft opnieuw een pas op de plaats moeten maken. Een week na het 2-2 gelijkspel tegen Jong AZ moest de ploeg van trainer Andries Jonker andermaal genoegen nemen met een punt. Shayne Pattynama zorgde voor die oogst in Helmond, waar de thuisploeg via Lance Duijvestijn in de eerste helft op voorsprong was gekomen.