Opmerkelijke Belgische overname lonkt voor Roda JC

Reacties

Roda JC Kerkrade komt mogelijk in Belgische handen. Insiders melden VI dat de huidige eigenaar Frits Schrouff in serieuze onderhandeling is met de Vlaamse ondernemer Bart Verhaeghe, met verkoop van zijn volledige aandelenpakket als inzet.

Opmerkelijke Belgische overname lonkt voor Roda JC

Mochten de partijen er uitkomen, dan levert dat in allerlei opzichten een zeer opmerkelijke deal op. Verhaeghe is in eigen land een bekende naam in het voetbal. De vastgoedondernemer raakte in 2010 door bouwactiviteiten op het stadionterrein nauw betrokken bij Club Brugge. Een jaar later nam hij de roemruchte club zelfs over. Sindsdien fungeert Verhaeghe ook als voorzitter van Club.

De afgelopen jaren oriënteerde de puissant rijke Vilvoordenaar – volgens Belgische media goed voor een vermogen van ruim 400 miljoen euro – zich nadrukkelijk over de grens. Hij wilde investeren in een nieuwe club, die dan eventueel zou kunnen dienen als satellietvereniging voor Club Brugge: spelers die bij de Belgische topclub (nog) niet aan spelen toekomen, zouden dan eenvoudig bij de buitenlandse zustervereniging gestald kunnen worden. Het Deense Lyngby en het Poolse Slask Wroclaw werden genoemd als mogelijke doelwitten, maar het is Roda JC waarmee de contacten nu het meest serieus zijn.

Korotaev
Verhaeghe voert de onderhandelingen met Schrouff en één van diens adviseurs. Namens de Kerkraadse club is commissaris Huub Mullenders afgevaardigd. Algemeen directeur Wim Collard, die na dit seizoen vertrekt, zit niet bij de gesprekken. Collard is altijd een voorstander geweest en gebleven van een overname door Aleksei Korotaev. De Zwitserse Rus werd vijftien maanden geleden als toekomstig eigenaar van Roda gepresenteerd in Kerkrade, maar een paar dagen later raakte hij verwikkeld in een nog altijd slepende strafzaak in Dubai.

Roda JC-eigenaar Frits Schrouff, geflankeerd door algemeen directeur Wim Collard (links).
Roda JC-eigenaar Frits Schrouff, geflankeerd door algemeen directeur Wim Collard (links).

Ook Schrouff hield lang vertrouwen in Korotaev, maar de laatste maanden raakte zijn geduld op. Eind 2015 nam de handelaar in Oosterse producten Roda JC én de toenmalige schuldenlast van om en nabij de tien miljoen euro over. Daarmee behoedde de Landgraafse molenaarszoon zijn lievelingsclub voor een faillissement. Bij zijn overname maakte de destijds 75-jarige Schrouff met Roda meteen de afspraak dat hij slechts tijdelijk als eigenaar wilde fungeren; binnen drie jaar moest(en) zijn opvolger(s) gevonden zijn.

De afgelopen jaren werd Roda verschillende keren benaderd door geïnteresseerde zakenlieden. Met de één, Korotaev, was het contact wat serieuzer dan met de ander, zoals Salar Azimi. De flamboyante Iraniër filosofeerde in interviews vrijelijk over zijn plannen met de Kerkraadse club, maar Schrouff had geen goed gevoel bij hem. Met Bart Verhaeghe denkt hij nu wél een betrouwbare nieuwe eigenaar te hebben gevonden. De Belgische ondernemer is naar verluidt alleen geïnteresseerd in een volledige overname van de Zuid-Limburgse Eredivisionist.

De kans is dus aanwezig dat Korotaev binnenkort feitelijk buitenspel wordt gezet in Kerkrade. Het roept de vraag op hoe de bankier daar weer op zal reageren, aangezien hij nog steeds staat te popelen om met Roda aan de slag te gaan en zich mogelijk zal proberen te beroepen op eerder gemaakte afspraken over een aandelenpakket dat in zijn bezit zou komen.

Schulden
Korotaev investeerde vorig jaar al miljoenen in Roda, in de volle overtuiging dat hij de club spoedig zou gaan runnen. De hoop van Schrouff is nu op Verhaeghe gevestigd, maar er zijn nog wel wat obstakels te overwinnen. Het Belgische kamp is zeer geschrokken van de financiële staat van Roda JC. Openstaande schulden uit het verleden bedragen in totaal ongeveer vijf miljoen euro. Op de begroting komt de club elk jaar een miljoen of drie tekort. Verhaeghe is bereid die tekorten aan te zuiveren en Roda weer op te bouwen tot een gezonde Eredivisieclub, maar hij piekert er niet over ook de oude schulden voor zijn rekening te nemen. De vraag is of Schrouff, die volgens insiders al zestien miljoen in Roda JC investeerde, bereid is ook die vijf miljoen te slikken. Zo niet, dan lijkt de door hem gewenste overname door Club Brugge onhaalbaar. Mogelijk is de Belgische club dan nog wel geïnteresseerd in een minder rigoureuze samenwerking op sportief vlak.

De Vlaamse ondernemer Bart Verhaeghe, die Roda JC mogelijk overneemt.
De Vlaamse ondernemer Bart Verhaeghe, die Roda JC mogelijk overneemt.

Overigens heeft Verhaeghe sinds twee jaar nog een prestigieuze nevenfunctie: vicevoorzitter van de Belgische voetbalbond. Zijn dubbele pet kwam hem op kritiek te staan. 1895, een supportersvereniging van de Belgische nationale ploeg, eiste vorig jaar het aftreden van Verhaeghe bij de bond. De suggestie was dat hij zijn macht aanwendde om de komst van een nieuw nationaal stadion in Brussel te blokkeren, omdat hij zou vrezen dat de nieuwbouw zijn eigen vastgoedactiviteiten in de omgeving zou overvleugelen én omdat mogelijke bespeler Anderlecht zo een voorsprong op de rivaal uit Brugge zou kunnen nemen. Verhaeghe wierp de beschuldiging van belangenverstrengeling van zich en bleef op zijn post.

Of hij de nieuwe eigenaar van Roda JC wordt, zal de komende weken duidelijk worden. UEFA-regels staan het bezit van meer dan één club in principe niet in de weg, zolang die clubs niet in dezelfde competitie uitkomen. En zelfs als het wel zo ver komt – zoals RB Leipzig en Red Bull Salzburg dit Europese seizoen – is dat blijkbaar nog geen onoverkomelijk probleem.

De betrokken partijen rondom Roda JC en Bart Verhaeghe zijn op dit moment onbereikbaar voor commentaar, of willen niet reageren.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.