Ophef in België: profclubs eisen ontslag video-scheids

Reacties

Alle profclubs onder de paraplu van de Jupiler Pro League, het hoogste niveau van België, zijn het erover eens: de net aangestelde video-scheidsrechter moet worden ontslagen. Een zoveelste blunder met het dit seizoen ingestelde systeem is de druppel.

Ophef in België: profclubs eisen ontslag video-scheids
Pierre François, de CEO van Pro League, eist het ontslag van een videoscheidsrechter

Dat heeft Pierre François, CEO van de Pro League, de belangenbehartiger van alle profclubs in België, volgens verschillende Belgische media laten weten in een brief aan het scheidsrechterskorps. Dit seizoen, dat drie speelrondes onderweg is bij onze zuiderburen, zijn er al meerdere fouten gemaakt waarbij de video-scheidsrechter niet of niet goed ingreep.

De fout van afgelopen weekend is echter de druppel. Tijdens het duel tussen Zulte-Waregem en Club Brugge zag scheidsrechter Lawrence Visser een overtreding van Brandon Mechele op Peter Olayinka in het strafschopgebied niet. De assistent achter het beeldscherm, Yves Marchand, had vervolgens de kans om de fout te herstellen, maar besloot niks te doen.

Dat kan Marchand nu weleens duur komen te staan. François (foto) eist dat deze video-scheidsrechter in het vervolg niet meer wordt aangesteld. Ook de Belgische scheidsrechterbaas, Johan Verbist, is niet blij met het moeizame begin van het half miljoen euro kostende systeem. Hij kondigt aan met de betrokkenen in gesprek te gaan.

Het is niet de eerste fout die dit seizoen met de videoscheidsrechter is gemaakt. Eerder werd er ook al niet ingegrepen bij een penaltysituatie tijdens Eupen-Zulte Waregem en tijdens Moeskroen-Charleroi werd er minutenlang gedaan over het beoordelen van een overtreding in het strafschopgebied.

In Nederland was er begin dit seizoen eveneens een opvallend moment met de video-scheidsrechter. Tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tussen Feyenoord en Vitesse dachten de Rotterdammers via Nicolai Jørgensen de 2-0 te maken. Die goal werd echter - terecht - afgekeurd wegens buitenspel, waarna er een overtreding in het zestienmetergebied van Feyenoord werd bekeken. Hierop kreeg Vitesse alsnog een penalty toegekend die vervolgens werd benut. Hierdoor het 1-1 kwam te staan in plaats van 2-0. Feyenoord won uiteindelijk via een strafschoppenserie.

De Eredivisie wordt dit seizoen overigens nog niet uitgebreid met de videoscheidsrechter. Wel wordt er tijdens het KNVB-bekertoernooi verder geëxperimenteerd met de videobeelden. 

Ook in de Confederations Cup afgelopen zomer was de videoref voer voor discussie. Zo waren er alleen al in de finale twee discutabele momenten. VI analyseerde destijds de gemaakte keuzes van deze 'nieuwe assistent'.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.