Opgeleefd Oranje biedt Hiddink houvast

Reacties

Oranje heeft met een 2-0 oefenzege op Spanje het verval een halt toegeroepen. In de openingsfase speelde Nederland het beste voetbal sinds de rentree van Guus Hiddink. De bondscoach zit daarmee weer wat steviger in zijn stoel.

Opgeleefd Oranje biedt Hiddink houvast

Na het zwakke spel tegen Turkije (1-1) was het vertrouwen bij Oranje voor het duel met Spanje bijzonder broos. Het voorgevoel voor de wedstrijd van vanavond vertoonde daarmee veel overeenkomsten met de WK-wedstrijd van 13 juni vorig jaar, die eindigde in een sensationele 1-5 zege.

Oranje steeg in Brazilië boven zichzelf uit en deed vanavond in Amsterdam in de openingsfase hetzelfde. De twijfel die tegen Turkije als een deken over het elftal lag, werd direct na het eerste fluitsignaal afgeworpen. Alsof het weerzien met een elftal Spanjaarden de spelers van Oranje eraan deed herinneren hoe goed ze kunnen zijn.

Stefan de Vrij opent de score tegen Spanje, dat in Amsterdam wel met een B-elftal aantrad.
Stefan de Vrij opent de score tegen Spanje, dat in Amsterdam wel met een B-elftal aantrad.

Nederland speelde met flair en zonder schroom. Memphis Depay kreeg de handen al vroeg op elkaar met een prachtige passeeractie en harde knal. Het was Stefan de Vrij die het publiek in de dertiende minuut op de banken kreeg. Hij maakte koppend zijn derde interlanddoelpunt na een formidabele voorzet van Wesley Sneijder. Drie minuten later sprongen de fans weer op. Ditmaal was Davy Klaassen de gevierde man. De Ajacied maakte in twee instanties zijn eerste goal als international na afleggen van Jetro Willems.

De Spanjaarden beleefden in de eerste twintig minuten een déjà-vu van jewelste tegen Oranje, dat zonder meer zijn beste voetbal speelde sinds de rentree van Guus Hiddink als bondscoach. Zo kan het dus óók. In het laatste kwartier van de eerste helft ging de Nederlandse storm liggen. Pedro kreeg na een flinke fout van Bruno Martins Indi zelfs een enorme kans op de aansluitingstreffer, maar Kenneth Vermeer gaf zijn visitekaartje af door het gevaar zelfverzekerd in de kiem te smoren.

Davy Klaassen tilt de score naar 2-0 met zijn eerste goal voor Oranje.
Davy Klaassen tilt de score naar 2-0 met zijn eerste goal voor Oranje.

Direct na rust kregen beide partijen gigantische mogelijkheden. De eerste was voor Cesc Fabregas namens Spanje; hij hakte een voorzet van Juan Bernat voor het doel langs. In de 54ste minuut had Martins Indi de 3-0 moeten maken, maar hij kopte na een uitstekende voorzet van Sneijder via de grond over. Even later toonde Vermeer opnieuw zijn goede vorm door een vrije trap van Gerard Piqué met zijn voeten te smoren. In de 67ste minuut miste debutant Víctor Vitolo een reuzenkans.

Naarmate de tweede helft vorderde, liet Oranje zich steeds meer terugdringen door de regerend Europees kampioen. De mannen van Hiddink kwamen er zo nu en dan nog wel gevaarlijk uit, maar de controle was overduidelijk in handen van La Roja. Door veelvuldig te wisselen - bij Oranje kwamen Ibrahim Afellay, Bas Dost, Jonathan de Guzman en Georginio Wijnaldum in het veld - haalden beide bondscoaches echter het tempo uit de wedstrijd. Een vrije schietmogelijkheid van Georginio Wijnaldum die eindigde in het zijnet vormde een van de spaarzame hoogtepunten in de slotfase, waarin Spanje diverse malen verzuimde gevaarlijke aanvallen goed uit te spelen.

Kenneth Vermeer houdt met een fraaie redding Pedro van scoren af. De Feyenoord-goalie kreeg in vijf interlands (405 minuten) nog geen enkele tegengoal.
Kenneth Vermeer houdt met een fraaie redding Pedro van scoren af. De Feyenoord-goalie kreeg in vijf interlands (405 minuten) nog geen enkele tegengoal.

De triomf geeft Oranje het vertrouwen dat hard nodig is in de matig verlopende EK-kwalificatiereeks, waarin Letland (uit) op 12 juni de eerstvolgende tegenstander is. Hiddink zal zich gesterkt voelen door het resultaat én het feit dat meerdere spelers (Willems, Janmaat, Vermeer en Klaassen) nadrukkelijk op de deur van het basiselftal kloppen. Het bij vlagen povere verdedigen – met name na rust – is en blijft reden tot zorg voor de bondscoach. Na de tweede winst op rij op de kampioen van Europa zal de glimlach echter overheersen in het kamp van Oranje.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.