Opfrisser: hoe liggen de kaarten nu in de Belgische play-offs?

Reacties

Het is u ongetwijfeld niet ontgaan dat de Belgische landstitel al flink wat jaren niet na de reguliere competitie vergeven wordt, maar dat er eerst nog play-offs om het kampioenschap gespeeld worden. De interesse is dit jaar groot, want de strijd is enorm en er is volop Nederlandse inbreng. Voor de laatste twee rondes helpen we u graag even op gang.

Opfrisser: hoe liggen de kaarten nu in de Belgische play-offs?
© Pro Shots

Simpele en minder simpele scenario's
Na afloop van de reguliere competitie plaatsten de vier hoogst geëindigde ploegen zich voor de play-offs waarna de punten gehalveerd werden. In dat toetje kwamen terecht: RC Genk, Union Sint-Gillis, Antwerp en Club Brugge. Die laatste naam kunt u – voor wat de landstitel betreft – vergeten. Noa Lang en consorten stonden op een te grote achterstand om nog serieus mee te doen.

Het gaat met nog twee wedstrijden te spelen nog tussen die drie andere ploegen. Genk heeft op dit moment 42 punten, Union en Antwerp staan elk op 45 stuks. De beste papieren heeft het Antwerp van Mark van Bommel. Sterker nog, The Great Old kan dit weekend al kampioen worden door te winnen van Union. Hoe dat zit? Nou, het halveren van punten kan niet in alle gevallen: als je een oneven puntenaantal hebt, wordt dat naar beneden afgerond.

Dat is natuurlijk niet helemaal eerlijk, dus een club die de play-offs begint met een naar beneden afgerond totaal, krijgt een denkbeeldig 'half punt' om in te zetten bij een gelijke eindstand. Bij winst op Union staat Antwerp dus '3,5' punt voor op de ploeg uit Brussel en heeft het een minstens zo grote voorsprong op Genk, dat op bezoek gaat bij Club Brugge. Dat is het simpelste scenario. Nu wordt het ingewikkelder.

Ook andere resultaten kunnen zorgen voor een eerste titel sinds 1957 in het Bosuilstadion: een gelijkspel tegen Union en een zege tegen Genk de week erop, dat volstaat ook. Ook als Antwerp en Union allebei  twee keer gelijkspelen, is het kampioenschap binnen voor de ploeg van onder meer Vincent Janssen.Ook Union heeft een duidelijk pad naar de titel.

Concurrenten Union en Genk
Ook Union heeft een duidelijk pad naar de titel. De geel-blauwen halen de trofee naar hun Dudenpark als ze van Antwerp winnen en de week erop minimaal gelijkspelen tegen Club Brugge. Ook bij een gelijkspel in Antwerpen kan het nog: dan moet Union op de slotdag een beter resultaat halen dan Antwerp, en dan moet Genk in één van zijn twee resterende wedstrijden punten laten liggen.

Genk zelf kan ook nog kampioen worden. Dan moet het zelf in elk geval twee keer winnen. Antwerp mag dan niet winnen van Union, en Union mag dan maximaal drie punten halen. Bij drie punten van Union en zes van Genk zouden de beide ploegen gelijk staan, en Genk krijgt dan het voordeel omdat het in de reguliere competitie hoger eindigde dan de concurrent met onder meer Bart Nieuwkoop in de gelederen.

Coëfficiëntenmalaise
De penningmeester van welke club het ook is die kampioen wordt, hoeft overigens nog niet handenwrijvend van gouden bergen te dromen. De kampioen van België plaatst zich door slechte Europese prestaties dit seizoen niet rechtstreeks voor de Champions League, al is dat vanaf volgend seizoen weer wel het geval. Geen garantie op de pot met goud dus, maar wel een zomers reisje voor een voorrondeduel, in veel gevallen in Zuid-Europa. Zoals de vermaarde Vlaamse groep Superdiesel al zong, dat wordt een ticket naar de zon!

Pro League

Stand Ronde 1 Pro League 2022/2023

België

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Antwerp
40
25
8
7
69-34
+35
47
2
Genk
40
25
8
7
88-47
+41
46
3
Union Sint-Gillis
40
25
8
7
78-49
+29
46
4
Club Brugge
40
18
11
11
71-48
+23
36
* Actueel tot en met 7 jun. 2023
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.