Openhartige Özil doorbreekt stilzwijgen over Erdogan-rel

Mesut Özil heeft uitleg gegeven over zijn veelbesproken ontmoeting met de Turkse president Reccep Tayyip Erdogan. De foto's van het bezoek van Özil en teamgenoot Ilkay Gündogan, die beiden Turkse wortels hebben, zorgden voor veel ophef rondom de Duitse ploeg in aanloop en tijdens het WK.

Openhartige Özil doorbreekt stilzwijgen over Erdogan-rel
© Anadolu Agency/Getty Images

Vorige maand struikelden in het Duitse voetbal prominenten over elkaar heen om hun mening over de zaak te verkondigen. Teammanager Oliver Bierhoff stelde dat Die Mannschaft misschien geen beroep op Özil had moeten doen, terwijl bondspreses Reinhard Grindel net als vele anderen Özil opriep zich uit te spreken over de kwestie.

Toen de zaak nog vers was, deed Gündogan dat meermaals. Özil komt nu, een kleine maand na de historische uitschakeling van Duitsland in degroepsfase op het WK, met een verklaring. De Duitser geeft aan dat 'de afgelopen weken me tijd hebben gegeven om na te denken' en deelt vervolgens zijn gedachtes over de ontmoeting met Erdogan en de gevolgen daarvan.

Özil legt uit dat hij verbinding voelt met Duitsland, het land waar hij is opgegroeid, én Turkije, het land van zijn voorouders. 'Ik heb twee harten, een Duits en een Turks. In mijn jeugd heeft mijn moeder mij geleerd dat ik altijd respectvol moet zijn en nooit moet vergeten waar ik vandaan kom. Dat zijn waarden die ik vandaag nog met me meedraag.'

Özil vertelt vervolgens dat de paden van hem en Erdogan elkaar al meermaals gekruist zijn, om te beginnen bij een wedstrijd tussen Duitsland en Turkije waarbij Erdogan met bondskanselier Angela Merkel aanwezig was. 'Ik weet dat de foto van ons een enorme reactie heeft veroorzaakt in de Duitse media. Hoewel sommige mensen me beschuldigen van liegen of onbetrouwbaar zijn, had de foto geen politieke intenties', luidt de kern van zijn betoog.

'Op de foto gaan met president Erdogan ging voor mij niet om politiek of verkiezingen, maar het ging me om het respecteren van het hoogste ambt van het land van mijn familie. Mijn baan is die van voetballer, niet die van politicus', aldus Özil, die het beeld dat de criticasters schetsten uit wil gummen. 'Hoewel de Duitse media het totaal anders hebben neergezet, is de waarheid dat het weigeren van een ontmoeting met de president respectloos zou zijn richting de wortels van mijn voorouders, die trots zouden zijn op waar ik sta.'

Özil besluit het statement door te stellen dat hij geen spijt heeft van de foto, die genomen werd voordat Erdogan herkozen werd tot president. 'Ik weet dat dit misschien moeilijk te begrijpen is, omdat in veel culturen de rol van politieke leider onmogelijk los kan staan van de persoon. Maar in dit geval ligt het anders. Wat de uitkomst van de verkiezing ook was geweest, of van de verkiezing daarvoor, ik zou de foto hebben genomen.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

In het tweede, later geopenbaarde deel van zijn verklaring laat Özil zijn gedachtes over de media, de beeldvorming rondom zijn persoon en sponsors de vrije loop.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen