'Op deze manier hoeft Duitsland niet eens mee te doen op het EK'

Reacties

Duitsland likt de wonden na een zeer pijnlijke en zeldzame nederlaag in de WK-kwalificatie. De wereldkampioen van 2014 zette zichzelf voor schut door met 1-2 te verliezen van Noord-Macedonië, tegenstander van Oranje op het komende EK. De discussie over de veteranen van het nationale elftal laait ouderwets op.

'Op deze manier hoeft Duitsland niet eens mee te doen op het EK'
© Pro Shots
Duitsland
Duitsland
1 - 2
Noord-Macedonië
Noord-Macedonië

Slechts drie wedstrijden verloor Duitsland in de historie van de WK-kwalificatie. Het ging dus mis tegen Noord-Macedonië en daarvoor verloren de Duitsers alleen van landen van formaat: Engeland (1-5 in 2001) en Portugal (0-1 in 1985). De laatste keer dat Duitsland punten liet liggen richting een WK was in 2012, toen het 4-4 werd tegen Zweden. Die Mannschaft had een reeks van 35 ongeslagen wedstrijden neergezet in de WK-kwalificatiecyclus.

Dit is ook de reden voor enige positiviteit in Duitse media. De nederlaag wordt gezien als pijnlijk, maar het besef van de eerdere goede prestaties is er wel degelijk. Uli Hoeness, clubman van Bayern München, schuift tegenwoordig ook aan als analist bij RTL. 'Deze nederlaag doet heel erg veel pijn, maar het is niet het einde van de wereld', bleef de tweevoudig Duits kampioen (WK in 1974 en EK in 1972) nuchter.

Wel haalt Hoeness weer de discussie over de veteranen in het Duitse voetbal naar boven. De 69-jarige vindt sowieso dat bondscoach Joachim Löw te veel sleutelt aan zijn elftal. 'Ik ben sprakeloos, want ik begrijp niet waarom je het systeem aanpast na twee wedstrijden. Dat had ik niet gedaan op deze manier. En ik kan niet vaker benadrukken dat bijvoorbeeld Thomas Müller in dit elftal thuishoort. Hij kan het team juist in deze wedstrijden bij de hand nemen met zijn efficiëntie in het strafschopgebied.'

Thomas Müller speelt ook dit seizoen nog veel voor Bayern München, maar de 31-jarige is afgeschreven voor het Duitse nationale elftal.
© Pro Shots
Thomas Müller speelt ook dit seizoen nog veel voor Bayern München, maar de 31-jarige is afgeschreven voor het Duitse nationale elftal.

Het tegenovergestelde van efficiëntie was Timo Werner, die tegen Noord-Macedonië wederom liet zien dat zijn vorm van zijn RB Leipzig-periode nog ver te zoeken is. De spits miste op komische wijze een zeer grote kans, door de bal verkeerd te raken. Bij RTL kon Löw niet goed uitleggen waarom Werner de kans miste. 'Normaal gesproken maakt hij het af bij dit soort kansen, dat heeft hij in het verleden laten zien. Het is overduidelijk dat hij had moeten scoren.'

De Duitse voetbalmedia zijn streng voor het nationale elftal. 'Alles ging mis', stelt Kicker in zijn betoog. 'Het lukte de spelers niet om de 37-jarige Goran Pandev te dekken. Ja, een 37-jarige…' Het spel van Die Mannschaft was simpelweg teleurstellend volgens de Duitse sportkrant. 'Er was geen positiespel, er zat geen flow in de wedstrijd, geen combinaties tussen spelers, geen dribbels, geen snelheid, geen druk. De wedstrijd kabbelde voort, zonder plan, zonder energie.'

Op de website Bild zijn de koppen zoals altijd knalhard. 'Hoe pijnlijk!', opent de boulevardkrant over de 'ongelooflijke nederlaag'. 'Wat een vernedering. Op deze manier hoeven we niet eens mee te doen aan het EK', is de keiharde mening van de journalisten van het sportmedium. Duitsland zal inderdaad beter voor de dag moeten komen op het Europese eindtoernooi, zeker in de groep des doods met Frankrijk, Hongarije en Portugal.

Poll (gesloten) De Duitse voetbalbond moet Joachim Löw nog voor het EK ontslaan
  • 45% Ja (740 stemmen)
  • 55% Nee (919 stemmen)
WK Kwalificatie Europa

Stand Groepsfase Groep J WK Kwalificatie Europa 2022 Qatar

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Duitsland
10
9
0
1
36-4
+32
27
2
Noord-Macedonië
10
5
3
2
23-11
+12
18
3
Roemenië
10
5
2
3
13-8
+5
17
4
Armenië
10
3
3
4
9-20
-11
12
5
IJsland
10
2
3
5
12-18
-6
9
6
Liechtenstein
10
0
1
9
2-34
-32
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.