Oost-Timor flest de boel met Brazilianen en moet boeten

Reacties

De Aziatische voetbalbond AFC schrapt de resultaten van liefst 29 interlands die Oost-Timor tussen juni 2012 en juli 2016 afwerkte. In die bewuste duels maakte de huidige nummer 191 van de FIFA-ranking gebruik van niet-speelgerechtigde spelers.

Oost-Timor flest de boel met Brazilianen en moet boeten

Het gaat om minimaal twaalf van origine Braziliaanse voetballers, waarvan de voetbalbond van de voormalige kolonie van Portugal aantoonde dat ze voorouders uit Oost-Timor hebben. Zeven hen zouden hebben meegedaan in WK-kwalificatieduels. Volgens de AFC is er echter gesjoemeld met geboortecertificaten en hebben de oproepkrachten geen druppel Oost-Timorees bloed.

De fraude kost secretaris-generaal Amandio de Araujo Sarmento van de Oost-Timorese voetbalbond een schorsing van drie jaar. De FIFA onderzoekt nog of de bestuurder steviger moet worden bestraft. Oost-Timor, dat al dan niet met 'Braziliaanse' hulp de laatste jaren bezig was aan een opmars, is geschorst voor deelname aan de strijd om de Azië Cup in 2023.

De formatie is al uitgeschakeld in de kwalificatie voor het WK 2018. Met de Brazilianen aan boord behaalde Oost-Timor nog respectabele resultaten in de beginfase, maar toen deze spelers hangende het onderzoek al niet meer werden opgesteld, werd de ploeg in de pan gehakt door onder meer het Saoedi-Arabië van bondscoach Bert van Marwijk (0-10) en de Verenigde Arabische Emiraten (8-0).

Fotobijschrift: Spelers van Oost-Timor poseren voor het WK-kwalificatieduel met Maleisië in juni 2015.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.