Oorlog in Zeist: clubs zetten KNVB buitenspel

Reacties

Terwijl heel Nederland met de nasleep van Oranje - Oostenrijk bezig was, kreeg de KNVB afgelopen vrijdag een enorme tik. Na een lange voorbereiding namen de clubs uit het profvoetbal een belangrijke beslissing, waardoor de bond eigenlijk geen directeur betaald voetbal meer nodig heeft.

Oorlog in Zeist: clubs zetten KNVB buitenspel
© Pro Shots

De clubs zijn klaar met Zeist en willen bovenal baas in eigen huis zijn. De Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie gaan onder één organisatie vallen. Daarmee is de KNVB door de clubs buitenspel gezet, na jaren van onvrede over het beleid bij de bond. Nu valt de Eredivisie nog onder de Eredivisie CV en de Keuken Kampioen Divisie onder de Coöperatie Eerste Divisie.

De Nederlandse clubs haken hiermee aan bij een trend die we ook in andere competities al eerder zagen. Clubs organiseren zich steeds meer buiten de bond om. In toplanden als Spanje (La Liga), Duitsland (DFL), Frankrijk (LFP) en Engeland (EPL) worden competities al langer vertegenwoordigd door één overkoepelend orgaan.

'Meer zeggenschap over het sportieve en het commerciële creëert aanzienlijke mogelijkheden om de inkomsten voor de clubs structureel te verhogen. En daarmee willen we de zesde competitie in Europa worden', stelt Eredivisie CV-directeur Jan de Jong, die een grote rol speelde in de volgende stap van het professionaliseren van de bedrijfstak. 'Dan kunnen we ook het geld iets anders gaan verdelen, waardoor de professionaliteit bij alle clubs toeneemt. Daarnaast is het nu vooral zaak om iedereen aangesloten te houden, alle 34 clubs in beide divisies en de KNVB.'

In 2025 wil de nieuwe organisatie verder uitbreiden en ook de Eredivisie Vrouwen en twee e-sportcompetities laten instromen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.