Ook VAR-ophef in Spanje: Sanabria weet niet wat hij meemaakt

Real Sociedad is de nieuwe koploper van La Liga. De Basken wonnen zondagavond in Sevilla van Real Betis, dat allesbehalve gelukkig was met het optreden van de VAR in deze wedstrijd.

Real Betis Sevilla
0 - 3
Real Sociedad

De videoarbitrage had zaterdag in Engeland een hoofdrol bij Everton-Liverpool, toen een winnende goal van Jordan Henderson in blessuretijd werd afgekeurd vanwege nipt buitenspel voor aangever Sadio Mané. Real Betis-Real Sociedad kreeg zijn eigen Merseyside Derby-moment, met de goal van Antonio Sanabria. Vijf minuten na rust dacht hij de 1-1 op zijn naam te schrijven, maar de VAR gaf aan dat er sprake was van buitenspel. Het bleek om millimeterwerk te gaan.

Real Sociedad behield zijn voorsprong, genomen dankzij een knappe goal van Portu, en kwam niet lang na het veelbesproken VAR-moment weer met de schrik vrij. Het shirt van Sanabria werd aan flarden gescheurd, maar toch kreeg hij geen strafschop (zie beelden onder). Sterker nog: Sociedad kreeg een vrije trap, omdat Sanabria zijn tegenstander eerst had vastgehouden. De spelers van Betis begrepen er helemaal niets van.

Na de tegenslagen voor de thuisploeg trok Real Sociedad de wedstrijd naar zich toe. Marc Bartra veroorzaakte een strafschop door Alexander Isak neer te halen en zag Mikel Oyarzabal geen fout maken, voordat Adnan Januzaj vlak voor tijd voor de beslissing zorgde. Sociedad staat na zes wedstrijden nu op elf punten, evenveel als Villarreal. Betis (dat deze zondag ook de koppositie had kunnen pakken) blijft met negen punten uit zes duels een middenmoter.