Ook Mexico kan Antony en Brazilië niet afstoppen in olympische missie

Brazilië heeft dinsdagmiddag voor het tweede toernooi op rij de finale van het mannentoernooi van de Olympische Spelen bereikt. In Ibaraki, Japan, moesten penalty's de beslissing brengen, Mexico faalde hopeloos in de serie.

Mexico O23
Mexico O23
ns
0 - 0
Brazilië O23

Net als in de voorgaande vier wedstrijden van Brazilië had Antony een basisplaats, de Ajacied kon echter weer niet bijdragen aan een doelpunt. In reguliere speeltijd werd er niet gescoord en aan het begin van de verlenging – waarin ook geen doelpunt viel - werd de rechtsbuiten naar de kant gehaald door bondscoach André Jardine.

Daarvoor had Brazilië de beste kansen gekregen in de halve eindstrijd. Een kwartier voor rust leek de titelhouder op de Spelen een penalty te krijgen, maar op advies van de VAR werd de beslissing na een actie van Douglas Luiz teruggedraaid.

Richarlison, op dit toernooi al goed voor vijf doelpunten, kwam er vlak voor tijd nog dichter bij. Zijn kopbal eindigde echter tegen de paal, waarna de rebound vanuit een moeilijke hoek er ook niet inging. Zodoende werd het verlengen tussen Brazilië en Mexico, maar ook in de extra dertig minuten werden de keepers niet meer gepasseerd.

Beide bondscoaches kozen voor een dispensatiespeler als keeper en dus stond er met Guillermo Ochoa (Mexico) en Santos (Brazilië) bij beide landen veel ervaring onder de lat. De eerste penaltynemer maakte echter ook het nodige mee in zijn carrière, de 38-jarige Dani Alves ging achter de bal staan en faalde niet. Vervolgens miste Eduardo Aguirre namens Mexico, waardoor Brazilië meteen de voorsprong pakte. Toen Mexico ook de tweede strafschop in de serie miste, tekende het eindresultaat zich al af. Reinier maakte uiteindelijk de beslissende strafschop: 1-4.

De finale wordt komende zaterdag gespeeld, Japan en Spanje strijden na de eerste halve finale om het tweede ticket voor de eindstrijd. Voor Ajax betekent het dat Antony langer wegblijft uit Amsterdam, iets waar trainer Erik ten Hag al rekening mee hield. Brazilië won in 2016 de gouden plak in eigen land, toentertijd werd Duitsland na penalty's verslagen.