Het Bayer Leverkusen van Peter Bosz heeft zaterdag zijn meerdere moeten erkennen in koploper Borussia Mönchengladbach. Ook Jeffrey Bruma, Wout Weghorst, Jean-Paul Boëtius, Jeremiah St. Juste en Davy Klaassen beleefden een teleurstellende Bundesliga-dag.

Bayer Leverkusen
1 - 2
Borussia Mönchengladbach

Het midweekse bekerduel met SC Paderborn bood voor Leverkusen een zuinig maar welkom succes (1-0). De voorgaande vijf wedstrijden hadden immers geen zege opgeleverd. Het bezoek van koploper Borussia Mönchengladbach bood ook de kans om de aansluiting te houden bij de brede Bundesliga-top. 'Een topduel', zei Bosz dan ook.

De Nederlandse trainer kreeg gelijk. De eerste helft leverde een aantrekkelijk schouwspel op met twee aanvallend ingestelde ploegen die beide voor de winst gingen. Tot ongenoegen van Bosz was zijn ploeg daarbij de onderliggende partij. Kevin Volland maakte nog wel de openingstreffer van Oscar Wendt ongedaan, maar door de intikker van Marcus Thuram in de 42ste minuut zocht Leverkusen met een achterstand de kleedkamer op.

Met de rentree van Charles Aránguiz werd de jacht op de gelijkmaker geopend. Gladbach had echter een antwoord op de aanvalsdrang van Die Werkself. De rode kaart voor invaller Leon Bailey wegens natrappen maakte de middag voor Leverkusen nog beroerder. Door de zege hielden Die Fohlen de koppositie in de Bundesliga, met een voorsprong van zeven punten op Bosz.

RB Leipzig
RB Leipzig
8 - 0
FSV Mainz 05

Al na vijf minuten kon gejuicht worden door RB Leipzig. Na een knappe voorbereidende actie van Timo Werner was het Marcel Sabitzer die tekende voor de 1-0. Het bleek de opmaat voor meer goals in de eerste helft.

De tweede goal kwam op naam van de aangever bij het eerste doelpunt. Werner schoot na een perfect gegeven balletje van Christopher Nkunku de bal bij de tweede paal binnen. Vijf minuten later was het wéér raak. Andermaal was het een aangever die op het scoreformulier verscheen, want Nkunku tekende met een hard schot van buiten het strafschopgebied voor de derde Leipzig-treffer.

Het ging van kwaad tot erger voor het kinderlijk naïef verdedigende FSV Mainz 05, dat de opgestoomde Marcel Halstenberg volledig over het hoofd zag bij een voorzet en de Duitse international alle gelegenheid bood te scopren. Voor rust viel ook nog de 5-0. Yussuf Poulsen profiteerde van een blunder van Mainz-keeper Robin Zentner.

Ook na de pauze stond er geen maat op de ontketende voetbalmachine van Julian Nagelsmann. Drie minuten in de tweede helft joeg de ongrijpbare Werner na een snelle dribbel de bal in de verre hoek tegen de touwen. Slechts twee minuten later werd het 7-0. De goal kwam op naam van verdediger Nordi Mukiele, de zesde doelpuntenmaker aan Leipzig-zijde. Daarna ging de storm liggen, maar vlak voor tijd kon er voor de achtste keer gejuicht worden, toen Werner met zijn derde treffer van de middag de eindstand op het scorebord zette.

Dankzij de grootste zege ooit van Leipzig in de Bundesliga besluit het elftal van Nagelsmann een reeks van vier wedstrijden zonder overwinning en klimt het naar de derde plaats. Mainz – met Jean-Paul Boëtius en Jeremiah St. Juste binnen de lijnen – blijft door de beschamende nederlaag in de onderste regionen.

Borussia Dortmund
3 - 0
VfL Wolfsburg

VfL Wolfsburg had woensdag de eerste nederlaag van het seizoen geleden. Het zware verlies tegen RB Leipzig (1-6) werkte drie dagen later nog door op bezoek bij Borussia Dortmund. In de eerste helft, waarin ook een scheidsrechterwissel vanwege blessureleed werd toegepast, hadden Die Wölfe nog wel de betere kansen. Onder anderen Jeffrey Bruma was dicht bij een treffer.

Na rust was het BVB dat de wedstrijd in een kwartier in z'n voordeel beslechtte. Thorgan Hazard was met een treffer en een assist (doelpunt Raphael Guerreiro) de gevierde man bij de thuisploeg en de beul voor Wout Weghorst en co. Een door Mario Götze benutte penalty na hands van Bruma vergrootte het leed van de gasten.

Werder Bremen
2 - 2
SC Freiburg
SC Freiburg

Werder Bremen heeft voor de vijfde keer op rij gelijk gespeeld in de Bundesliga. De ploeg van Davy Klaassen gaf de zege tegen SC Freiburg uit handen. Want tot twee keer toe was een voorprong niet aan de Hanseaten besteed.

Na negen minuten moest de Nederlandse doelman van Freiburg, Mark Flekken, vissen toen voormalig Vitesse-aanvaller Milot Rashica de bal onhoudbaar in de verre hoek schoot. De bezoekers kwamen in de eerste helft langszij, toen gestuntel in de Freiburg-achterhoede genadeloos werd afgestraft door spits Nils Petersen.

In de tweede helft was het wederom Bremen dat op voorsprong kwam en opnieuw eiste Rashica een hoofdrol op. De Kosovaarse aanvaller vond met een indraaiende voorzet het hoofd van Theodor Gebre Selassie en hij kopte binnen: 2-1. Ondanks de uitsluiting van Freiburg-middenvelder Janik Haberer kamen de gasten in blessuretijd nog langszij. Petersen, die bij een vrije trap de bal van dichtbij raak kopte, was opnieuw de gevierde man: 2-2.