Ooit wilden AZ en PSV hem, nu stopt hij: 'Papa's laatste transfer'

Reacties

Voormalig Belgisch international Tom De Sutter heeft donderdag op ludieke wijze zijn afscheid aangekondigd. De 34-jarige spits deed dat op Instagram, waar zijn kinderen het woord namen.

Ooit wilden AZ en PSV hem, nu stopt hij: 'Papa's laatste transfer'
© Pro Shots

'Papa heeft beslist te stoppen met voetballen. Daar zijn we superblij mee, want hij klaagde de laatste tijd wel eens over pijn. Tenslotte is hij ook niet meer van de jongste', valt er onder meer te lezen in het statement. 'Hij zal het missen, daar zijn we zeker van. Maar hij heeft zich superhard geamuseerd. En mama is ook blij dat hij eindelijk thuis "ook eens iets zal doen". De laatste transfer van papa is er eentje naar huis.'

De Sutter speelde dit seizoen nog voor amateurclub FC Knokke, nadat hij de twee seizoenen ervoor op het hoogste niveau nog maar zelden het net vond voor SC Lokeren en KV Oostende. Het beste was er wel vanaf bij de veertienvoudig international, die ook tijdens zijn enige buitenlandse avontuur in Turkije geen potten kon breken. Bursaspor nam hem in 2015 over van Club Brugge, maar De Sutter scoorde slechts twee keer.

Tom De Sutter op 26 augustus 2015 in duel met Wayne Rooney in de play-offs van de Champions League tegen Manchester United, zijn laatste wedstrijd voor Club Brugge.
© Pro Shots
Tom De Sutter op 26 augustus 2015 in duel met Wayne Rooney in de play-offs van de Champions League tegen Manchester United, zijn laatste wedstrijd voor Club Brugge.

Zo was de 1 meter 92 lange centrumspits uiteindelijk alleen succesvol in België, waar hij drie keer kampioen werd met Anderlecht. Die club plukte hem in januari 2009 weg bij Cercle Brugge, terwijl lange tijd AZ de beste papieren leek te hebben. In mei 2008 leek het nog een kwestie van tijd voordat de toen 22-jarige De Sutter naar Alkmaar zou overstappen, maar een maand later was de liefde tussen beide partijen bekoeld.

'We kunnen de houding van AZ maar matig appreciëren', liet zijn zaakwaarnemer Didier Frenay destijds weten in Het Laatste Nieuws. 'We werden er met vlag en wimpel ontvangen en alles leek in kannen en kruiken. Nu hoor ik alleen maar dat er morgen gebeld zal worden. Maar geen nood, er is interesse in België, vanuit Frankrijk en van Duitse subtoppers.' Uiteindelijk zou De Sutter kiezen voor een transfer naar Anderlecht.

PSV
AZ zal er niet lang wakker van hebben gelegen, want later dat seizoen werd de club onder leiding van Louis van Gaal kampioen. Twee jaar later was er opnieuw sprake van dat De Sutter in de Eredivisie aan de slag kon. PSV wilde hem in de winter van 2011 naar eigen zeggen huren, toen Romelu Lukaku hem naar de bank had verdreven in Brussel. Maar Anderlecht weigerde mee te werken aan het verzoek uit Eindhoven.

De Sutter baalde er destijds flink van. 'PSV, dat is toch niet zomaar een ploeg', zei hij over de toenmalige ploeg van Fred Rutten. 'In die zes maanden had ik er veel kunnen bijleren. Het bewijst ook dat ik in de weinige tijd dat ik speelde heb laten zien dat ik het niveau aankan. Ondanks die vele operaties, die ik heb gehad. Op de leeftijd van 25 jaar wil je spelen. Als je daar ergens de kans toe krijgt, zeg je niet op voorhand nee.'

Uiteindelijk zou De Sutter pas in 2013 vertrekken bij Paars-Wit, nadat hij als stand-in van Dieumerci Mbokani voor derde keer kampioen was geworden met de club onder leiding van John van den Brom. Diezelfde zomer werd hij ook gelinkt aan Feyenoord, voor als Graziano Pellè zou vertrekken. Maar de Italiaanse spits bleef nog een jaar. En dus bleef die transfer naar de Eredivisie altijd uit. Zeker nu 'papa' zijn laatste transfer heeft gemaakt.

Spelersprofiel

T. De Sutter


Geboortedatum:
3 juli 1985
Leeftijd:
38
Geboorteplaats:
Gent
Nationaliteit
België
Lengte:
1,92 m
Gewicht:
92 kg
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.