Onwerkelijke statistieken staan symbool voor krankzinnige middag Man Utd

Manchester United heeft een kleine crisis afgewend door met de hakken over de sloot te winnen bij Brighton & Hove Albion. In een zinderende wedstrijd vertolkte Donny van de Beek een bijrol en groeide Bruno Fernandes uit tot matchwinner, en dat terwijl er eigenlijk al afgefloten was.

Brighton & Hove Albion
2 - 3
Manchester United

Van de Beek was eerder deze week nog een van de uitblinkers bij de League Cup-zege op Luton Town, maar zijn sterke optreden resulteerde niet in een basisplaats tegen Brighton. Manager Ole Gunnar Solskjaer koos opnieuw voor Bruno Fernandes, Paul Pogba en een controleur op het middenveld, dit keer vervulde Nemanja Matic die rol. De verdedigende kwaliteiten van de Serviër waren hard nodig, want United was verrassend genoeg duidelijk de onderliggende partij in de eerste helft.

Brighton speelde in een hoger tempo en kreeg volop kansen in de eerste helft. Leandro Trossard raakte twee keer het aluminium en de thuisploeg had ook pech toen een kopbal van Adam Webster tegen de lat eindigde. Gezien het spelbeeld was het niet verrassend dat Brighton in de veertigste minuut op voorsprong kwam. Dat gebeurde vanaf de strafschopstip, nadat Bruno Fernandes onhandig de opstomende rechtsback Tariq Lamptey had neergehaald. Neal Maupay benutte het buitenkansje à la Panenka.

United leek wakker te schrikken door die goal en maakte nog voor rust gelijk. Uit een vrije trap van Fernandes bracht Nemanja Matic met buitenkant links de bal voor het doel en daar maakte Lewis Dunk onder druk van Harry Maguire een eigen doelpunt. De 1-1 gaf United wat vertrouwen en de ploeg van Solskjaer kende vroeg in de tweede helft een sterke fase, al kwam United wel goed weg toen een strafschop voor Brighton werd teruggedraaid na ingrijpen van de VAR. Een goal van Marcus Rashford werd nog afgekeurd vanwege buitenspel, maar in de 55ste minuut was het wel raak voor de aanvaller na een fantastische actie. Rashford werd gelanceerd door Bruno Fernandes en zette verdediger Ben White met een paar briljante schijnbewegingen voor schut, waarna hij hoog in de rechterhoek raak knalde: 1-2.

In de hoop voor meer controle te zorgen, bracht Solskjaer even later Fred in de ploeg voor Pogba. Het hielp amper Brighton af te stoppen. Het elftal van Graham Potter, die Joël Veltman opnieuw op de bank had gelaten en niet over Davy Pröpper kon beschikken, zette aan en kreeg de nodige kansen. Opnieuw zat het niet mee bij de afwerking. Solly March raakte de paal en Trossard knalde de bal opnieuw tegen de lat, waardoor Brighton in totaal liefst vijf keer het aluminium raakte. Het leverde Trossard ook een pechmijlpaal op, zie hieronder. Sinds onze dataleverancier OPTA de statistieken bijhoudt (vanaf het seizoen 2003/04) kwam het bovendien nooit voor dat een ploeg zo vaak in één duel paal of lat raakte.

Met dat in het achterhoofd was het dikverdiend dat de thuisploeg in de absolute slotminuut gelijkmaakte. Van de Beek was net ingevallen toen het misging. March scoorde bij de tweede paal uit een voorzet vanaf rechts, opnieuw zag de United-defensie er slecht uit.

Daar bleef het echter niet bij, de spectaculaire wedstrijd kreeg nóg een wending. Bij een wanhoopsaanval kopte Maguire de bal tegen de arm van Neal Maupay en na overleg met de VAR en het bekijken van de beelden besloot scheidsrechter Chris Kavanagh de bal op de stip te leggen. Tussendoor was al wel afgefloten, maar dankzij de VAR kwam er na enkele minuten toch nog een uitgelezen kans voor United. Fernandes benutte de strafschop en trok daarmee de zwaarbevochten zege over de streep: 2-3.

De zege moet voor enige rust zorgen bij United, dat volgende week de topper tegen Tottenham Hotspur speelt.