Onverwachte topper in Spanje levert op de valreep lachende gezichten op

Real Sociedad is uitgegroeid tot de winnaar van het weekend in Spanje. Op bezoek bij seizoensverrassing Granada pakten de Basken kort voor het einde de volle buit, waardoor Sociedad gedeeld aan kop gaat in La Liga.

Granada
Granada
1 - 2
Real Sociedad

Voor Granada eindigde de week zodoende met hoofdpijn. De ploeg liet donderdag al de kans liggen om zich op te werken tot lijstaanvoerder in La Liga: toen werd op bezoek bij Getafe met 3-1 verloren. Zondag diende zich een nieuwe mogelijkheid aan na de teleurstellende resultaten van Barcelona en Real Madrid de dag ervoor.

Daarvoor moest eerst worden afgerekend met Real Sociedad, voor wie er dus vroeg in het seizoen ook al het nodige op het spel staat. De Basken traden op verplaatsing aan zonder Martin Ødegaard, die door een hielblessure afwezig was, en lieten Alexander Isak op de bank starten.

Dat verhinderde niet dat de ploeg na iets meer dan twintig minuten de score opende. In de opbouw verspeelde Granada de bal onder druk aan Mikel Oyarzabal, die meteen de uit de dekking gelopen Portu lanceerde. De middenvelder (foto) haalde met rechts vol uit richting de korte hoek en klopte daar doelman Rui Silva.

Luttele minuten later dacht Real Sociedad op weg te gaan naar meer, maar een handsbal van Carlos Neva op een voorzet van Joseba Zaldúa werd niet als zodanig beoordeeld door scheidsrechter Eduardo Prieto, die de VAR raadpleegde en daarbij zijn gelijk vond.

Tien minuten na dat incident trok Granada de stand gelijk. Álvaro Vadillo schoot een vrije trap binnen, al zag doelman Álex Remiro er ook niet echt sterk uit. In de tweede helft maakte Isak als invaller zijn opwachting in plaats van Willian José, maar de voormalig aanvaller van Willem II kon Sociedad niet naar de zege loodsen.

Portu deed dat wél. De man van de avond kreeg de bal net buiten het zestienmetergebied aangespeeld van Adnan Januzaj, omspeelde de doelman en schoot via diens lichaam binnen. Zo ontpopte hij zich tot matchwinner: dankzij hem staat Real Sociedad in punten gelijk met Barcelona en Real Madrid (22), al hebben de twee grootmachten nog wel een wedstrijd - tegen elkaar - tegoed.