Onverslaanbaar AZ laat FC Groningen kansloos achter

AZ is ook na acht wedstrijden nog zonder nederlaag in de Eredivisie. FC Groningen maakte in eigen huis weinig kans tegen de formatie van trainer Pascal Jansen, die tot nu toe meedoet in de top van de Eredivisie.

FC Groningen
1 - 4
AZ
AZ

AZ wilde na de 2-1 overwinning op Ajax van voor de interlandperiode de goede vorm doortrekken. De Alkmaarders zouden met een zege in Groningen blijven meedoen in de top. De formatie van Jansen is dit seizoen nog als enige ongeslagen in de Eredivisie en daar kwam zaterdag geen verandering in. Toch werd het voor Groningen niet zo'n kansloze avond als de beginfase deed vermoeden.

In die beginfase walste AZ over de thuisploeg heen. Jesper Karlsson, die na een blessure voor het eerst weer bij de selectie zat en direct mocht starten, stuitte nog op keeper Michael Verrips. In de rebound schoot Dani de Wit alsnog raak, waardoor de bezoekers al in de derde minuut de leiding namen. Groningen leverde de bal meerdere malen op knullige wijze in, waardoor AZ nog meer kansen creëerde.

Een van die kansen leverde na twintig minuten de 0-2 op voor AZ. Tijjani Reijnders veroverde de bal en legde terug op Karlsson, die zijn rentree vierde met een doelpunt. Groningen bleef de 0-3 bespaard. Yukinari Sugawara kwam net tekort om een voorzet van Myron van Brederode binnen te lopen.

Tijjani Reijnders en Jesper Karlsson vieren de 0-2 van AZ.

Verderop in de eerste helft kreeg AZ ook tegenslagen te verwerken. Zo raakte De Wit geblesseerd aan zijn hamstring. De middenvelder kon niet verder en werd vervangen door Riechedly Bazoer. Ook Karlsson had pijn na een botsing en liet zich in de rust wisselen voor Mayckel Lahdo. Voordat het eindsignaal voor de eerste helft had geklonken, schoot Ricardo Pepi Groningen weer terug in de wedstrijd. De Amerikaan was Sam Beukema de baas en zorgde voor de 1-2.

AZ raakte echter niet in de war van de tegentreffer en ging na rust met succes op jacht naar de 1-3. Invaller Lahdo was daar dicht bij, maar zag zijn schot tegen de lat vliegen. Even later was Milos Kerkez alsnog de gevierde man. Reijnders bediende de Hongaar met een steekpass op maat, waarna de vleugelverdediger keeper Verrips met de buitenkant van de voet klopte. In de slotfase bepaalde Lahdo de stand op 1-4. De aanvaller scoorde na een goede pass van invaller Peer Koopmeiners. Het broertje van Teun nam de bal uit een doeltrap van Hobie Verhulst knap aan en kreeg terecht de aandacht van zijn ploeggenoten.

Door de zege op Groningen staat AZ nu boven PSV, dat zaterdag met 3-0 verloor bij SC Cambuur. De Alkmaarders hebben twintig punten, Groningen bleef steken op acht. Donderdag wacht AZ een thuiswedstrijd tegen Apollon Limassol in de Conference League.