Ontslagen Verbeek: 'Niet het karakter om naar de pijpen van de club te dansen'

Reacties

Het gebeurt niet vaak dat een club halverwege de voorbereiding op het nieuwe seizoen afscheid neemt van de hoofdtrainer. Het is Gertjan Verbeek (54) overkomen. Zeventien dagen voor de eerste competitiewedstrijd tegen St. Pauli werd de Nederlander ontslagen door Tweede Bundesliga-club VfL Bochum.

Ontslagen Verbeek: 'Niet het karakter om naar de pijpen van de club te dansen'

Volgens sportdirecteur Christian Hochstätter van VfL Bochum zijn de kennis en vakinhoudelijke kwaliteiten van Verbeek onomstreden. Over hoe komend seizoen de doelstellingen te realiseren verschilden de clubleiding en de Nederlandse trainer echter in toenemende mate van mening. Afgelopen weekeinde tijdens het trainingskamp van VfL Bochum in het Limburgse Vaals barstte volgens Duitse media de bom. Ook vanuit de spelersgroep zou toen intern kritiek op Verbeek zijn geuit.

Zelf doet Verbeek die laatste zienswijze met een schouderophalen af. 'Ik heb geen speler naar huis gestuurd, we hebben elkaar ook niet de tent uitgevochten, er is in Vaals niet opzienbarends gebeurd', aldus de trainer tegenover VI. 'Er is sprake van een cumulatief proces. Vorig seizoen verliep al moeizaam en de oorzaken daarvoor kwamen in deze voorbereiding ook weer aan de oppervlakte. Daar hebben we de afgelopen weken over gesproken, dat leverde spanningen op. Uiteindelijk heeft dat geresulteerd in de beslissing die de leiding nu genomen heeft.'

Ambitie
Verbeek kreeg maandagavond te horen dat hij vrijgesteld was van werkzaamheden en nam dinsdagochtend afscheid van de spelersgroep waarmee hij 2,5 jaar werkte. Verbeek werd in december 2014 aangesteld door VfL Bochum om de Tweede Bundesligaclub te helpen om een sportklimaat te realiseren en ook om een terugkeer naar het hoogste niveau te realiseren. Om die ambitie verder vorm te geven werd zijn contract vorig seizoen tussentijds verlengd tot medio 2018.

De eindstreep heeft Verbeek in Bochum echter niet gehaald. 'Volgens de planning wilde VfL Bochum komend seizoen promoveren naar de Bundesliga', aldus de coach. 'Als je ambitie hebt horen daar echter ook consequenties bij. Over wat die inhouden en hoe die door te voeren, verschilden we van inzicht. Binnen de mogelijkheden heeft de club de afgelopen jaren echt wel veel gerealiseerd. Je moet je echter afvragen of dat genoeg is. Daarbij gaat het om een heel scala aan factoren: kwaliteit spelersgroep, faciliteiten, scouting, interne en externe communicatie en ga zo maar door.'

Uiteindelijk strandde ook Verbeek in Bochum op een gebrek aan financiële middelen. Bij zijn aantreden sprak de clubleiding het terugbrengen van een miljoenenschuld uit als voorname prioriteit. In de jaren die volgden bleek dat ambiëren en saneren nog steeds moeilijk samengaan. In zijn ambtsperiode kon de Nederlander nauwelijks geld investeren in nieuwe spelers. Wel werden met Michael Gregoritsch (drie miljoen euro) en Simon Terodde (drie miljoen) zijn beste spitsen verkocht. In het teleurstellende vorige seizoen dat VfL Bochum op de negende plaats eindigde, zorgde Terodde er met 25 doelpunten mede voor dat VfB Stuttgart promoveerde naar de Bundesliga.

Moedig
'De afgelopen weken werd het steeds lastiger om consensus te vinden', aldus Verbeek. 'Ik ben veeleisend, dominant en heb een mening. In het belang van VfL Bochum heb ik die steeds weer gegeven. Als de ideeën van de clubleiding echter afwijkend zijn kom je op een gegeven moment steeds meer tegenover elkaar te staan. Ik ben er het karakter niet naar om naar de pijpen van de club te dansen, omgekeerd gold voor de leiding hetzelfde. Ik vind het op zich ook wel moedig dat de leiding deze beslissing nu genomen heeft. De nieuwe trainer heeft daardoor in ieder geval nog ruim twee weken de tijd om de selectie naar zijn hand proberen te zetten.'

Verbeek wordt in Bochum opgevolgd door Ismail Atalan, de 37-jarige trainer, die de voorbije jaren furore maakte met Sportfreunde Lotte. In 2016 loodste Atalan die club naar de Derde Liga en vorig seizoen maakte Lotte indruk als cupfighter. In het bekertoernooi werden Werder Bremen, Bayer Leverkusen en Tweede Bundesliga-club 1860 München uitgeschakeld alvorens Borussia Dortmund in de kwartfinale te sterk was. Als één van de assistenten krijgt Atalan Jan de Jonge naast zich. De Nederlander staat nog tot het einde van dit seizoen bij VfL Bochum onder contract.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.