Ontknoping in Premier League: drama voor Leicester, feest bij Man Utd en Chelsea

Reacties

Manchester United en Chelsea hebben de laatste twee felbegeerde Champions League-tickets in de Premier League in de wacht gesleept. Daarmee voltrekt zich voor Leicester City een drama en moet de ploeg van Brendan Rodgers genoegen nemen met een Europa League-ticket. Tottenham Hotspur vergaarde op de slotdag ook zo'n startbewijs en dat ging ten koste van Wolverhampton Wanderers.

Ontknoping in Premier League: drama voor Leicester, feest bij Man Utd en Chelsea
© Pro Shots

Champions League 

Leicester City
Leicester City
0 - 2
Manchester United
Manchester United

Manchester United wist wat het moest doen op bezoek bij de rivaal. Aan een punt had de formatie van manager Ole Gunnar Solskjaer genoeg om Leicester onder zich te houden en de Champions League in te mogen. De angst voor een tegengoal in het ó zo belangrijke duel verlamde aanvankelijk zowel Leicester als United, dat met Brandon Williams ten faveure van Timothy Fosu-Mensah aantrad.

Kansen waren spaarzaam, maar richting het einde van de eerste helft dacht Bruno Fernandes namens de gasten de score te openen. Zijn treffer, op aangeven van Paul Pogba, werd evenwel terecht afgekeurd vanwege buitenspel. Vervolgens haalde het hele United-kamp opgelucht adem toen Youri Tielemans met een rollertje maar net het doel miste.

Ook in de tweede helft kwam United een keer goed weg. Een kopbal van Jamie Vardy belandde boven op de lat. Kort na die opluchting kreeg United wat het zo graag wilde: de openingsgoal. De VAR draaide een penalty, na een overtreding van Jonny Evans op Anthony Martial, niet meer terug. Fernandes benutte, met zijn traditionele hupje, dat buitenkansje: 0-1.

Leicester moest nu twee keer scoren en slaagde daar niet meer in. Evans moest met een symbolische rode kaart, hij ging met twee benen door op Scott McTominay door, nog inrukken en Jesse Lingard gooide met de 0-2 na een blunder van Kasper Schmeichel nog wat extra zout in de wond. Zo eindigde een seizoen waarin Leicester lang soeverein op de Champions League afkoerste in mineur. Na de coronabreak werd de voorsprong helemaal weggegeven, hetgeen resulteerde in de pijnlijke vijfde plek. United, dat Fosu-Mensah in de slotfase liet invallen, blijft op basis van doelsaldo Chelsea voor.

Chelsea
Chelsea
2 - 0
Wolverhampton Wanderers
Wolverhampton Wanderers

Terwijl er bij United na rust nog volop spanning was, was dat bij Chelsea tegen Wolverhampton Wanderers wel anders. Ook in Londen werd afgestevend op een doelpuntloze ruststand, maar niet voor het eerst sloeg Chelsea in de blessuretijd van het eerste bedrijf toe. Eerst krulde Mason Mount, de oogappel van manager Frank Lampard, een vrije trap op schitterende wijze in het doel. Precies 133 seconden later was het al 2-0. Na een handig balletje van Mount ging Olivier Giroud vol overgave door en gleed hij de 2-0 binnen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Na rust bleef Chelsea op de been en zo pakte ook een opvallend besluit van Lampard goed uit. Hij koos voor de 38-jarige Willy Caballero onder de lat, een zeer pijnlijke situatie voor de duurste keeper van de wereld. Vanaf de bank zag Kepa Arrizabalaga, die twee jaar terug voor tachtig miljoen werd gekocht van Athletic de Bilbao, dat Chelsea het benodigde puntje ruimschoots binnenhaalde. Als nummer vier van Engeland meldt Chelsea zich dus in het miljoenenbal.

Voor Wolves zijn de druiven zuur. De ploeg van coach Nuno Espirito Santo zakte naar de zevende plek. Die is alleen goed voor een Europa League-ticket als Chelsea Arsenal in de FA Cup-finale klopt.

Premier League

Stand Premier League 2019/2020

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
3
Manchester United
38
18
12
8
66-36
+30
66
4
Chelsea
38
20
6
12
69-54
+15
66
5
Leicester City
38
18
8
12
67-41
+26
62
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Europa League 

Crystal Palace
Crystal Palace
1 - 1
Tottenham Hotspur
Tottenham Hotspur

Tottenham Hotspur deed wel goede zaken en nam die zesde stek van Wolves over. Vanaf de bank zag Steven Bergwijn hoe Harry Kane voor rust voor de vijfde keer in zijn laatste drie Premier League-duels toesloeg. Hij kreeg de bal mee van Giovanni Lo Celso en schoot in de korte hoek raak. De achttiende competitiegoal bleek de enige voor rust.

Coach José Mourinho, die de voorbije weken diverse standen van de laatste weken uit de hoge hoed toverde om zijn eigen goede functioneren te benadrukken, moest na rust toezien hoe Jeffrey Schlupp de verrassende 1-1 maakte. De bal viel voor zijn voeten en van dichtbij knalde hij hard en hoog raak. Na rust kwam Bergwijn binnen de lijnen en gold dat voor Jairo Riedewald bij de thuisploeg. Gescoord werd er niet meer, waarna Spurs het goede nieuws kreeg. Doordat Chelsea van Wolves won, mag Mourinho de eerder door hem nog niet bepaald positief omschreven Europa League in. 

Premier League

Stand Premier League 2019/2020

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
6
Tottenham Hotspur
38
16
11
11
61-47
+14
59
7
Wolverhampton Wanderers
38
15
14
9
51-40
+11
59
8
Arsenal
38
14
14
10
56-48
+8
56
9
Sheffield United
38
14
12
12
39-39
0
54
10
Burnley
38
15
9
14
43-50
-7
54
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Southampton
Southampton
3 - 1
Sheffield United
Sheffield United

Sheffield United was dit seizoen ook lang in de race om de Europese tickets, maar de stuntploeg van Chris Wilder eindigt dit seizoen als negende. John Lundstram had voor rust de ban gebroken, maar met een schot in de korte hoek zorgde Che Adams voor 1-1 en na rust bezorgde hij Southampton met het nodige geluk ook de voorsprong.

Ook invaller Richairo Zivkovic kon niet meer voorkomen dat het slotakkoord voor Danny Ings was. De Engelsman schoot een strafschop raak, zijn 22ste. Daarmee eindigt hij in de strijd om de topscorerstitel, net als Pierre-Emerick Aubameyang, een goal onder Jamie Vardy van Leicester City. Southampton sloot door de zege af als elfde.

Burnley
Burnley
1 - 2
Brighton & Hove Albion
Brighton & Hove Albion

Burnley was die andere stuntploeg die het dit seizoen zo goed deed. Vaak was doelman Nick Pope uitblinker en op de slotdag was hij nog in de race voor de Golden Glove. In clean sheets stond hij gelijk met City-doelman Ederson, maar de Engelsman kon die prijs al vroeg vergeten. Yves Bissouma veroverde zelf de bal en knalde van grote afstand raak, zelfs Pope had hier geen antwoord op. Burnley kwam terug door een knappe goal van Chris Wood. Hij kon aannemen en koeltjes afronden na een voorzet van Erik Pieters.

De tweede helft was nog maar vijf minuten aan de gang of Pope moest de bal opnieuw uit zijn doel halen. Dit keer schoof Aaron Connolly op aangeven van Neal Maupay keurig binnen. De VAR keurde de gelijkmaker van Jay Rodriguez af en daarom besloot Burnley met een niet bij het seizoen passende nederlaag. Ederson hield de nul voor de zestiende keer en ontnam Pope die eervolle prijs. Burnley eindigt het seizoen in Engeland als tiende, Brighton - dat al veilig was - als vijftiende. Davy Pröpper viel in de slotfase nog in bij de gasten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.