Ontketende Lukaku leidt Manchester United naar laatste acht

In navolging van Chelsea, Leicester City, Southampton en Brighton & Hove Albion heeft ook Manchester United zich geplaatst voor de laatste acht in het FA Cup-toernooi. The Red Devils, waar Daley Blind andermaal niet in actie kwam, rekenden zaterdag af met Huddersfield Town: 0-2.

Op 21 oktober leed Manchester United in de Premier League een 2-1 nederlaag op bezoek bij Huddersfield Town. De promovendus draaide in die periode nog mee in de middenmoot, maar is inmiddels weggezakt op de ranglijst. Toch geloofde de thuisploeg in een stunt, al was het maar omdat Manchester United in de recente uitwedstrijden in de competitie - tegen Tottenham Hotspur en Newcastle United - onderuit ging.

Huddersfield Town, met Terence Kongolo en Rajiv van La Parra aan de aftrap, incasseerde echter een vroege domper. Uit een aanval die hij zelf inleidde, bepaalde Romelu Lukaku de stand in de derde minuut al op 0-1. De Belg schoot knap raak nadat Juan Mata hem lanceerde. De vroege openingsgoal gaf United - waar de zieke Paul Pogba ontbrak - het excuus om enigszins achterover te leunen en het initiatief aan Huddersfield te laten. De thuisploeg bouwde aan een overwicht en kreeg ook kansen. Zo kopte Van La Parra in de handen van Sergio Romero, die in de strijd om de FA Cup de voorkeur krijgt boven David de Gea.

Vlak voor rust leek Manchester United op 0-2 te komen, ware het niet dat de goal van Mata na ingrijpen van de videoscheidsrechter werd afgekeurd vanwege buitenspel. Die tweede goal viel in de 55ste minuut alsnog. Opnieuw was Lukaku de gevierde man. Deze keer rondde de Belg af op aangeven van Alexis Sánchez nadat hij - net als bij de 0-1 - de aanval zelf had opgezet. Als bij toverslag was ook de druk van Huddersfield, waar zowel Kongolo als Van La Parra werd gewisseld, verdwenen.

Zo schaarde Manchester United, dat in 2016 onder Louis van Gaal de FA Cup won, zich onder de laatste acht en beleefde het een goede generale voor de Champions League-wedstrijd bij Sevilla van woensdagavond.