Ontketend Feyenoord bezorgt dramatisch Ajax historische vernedering

Reacties

Aan de hand van uitblinkende routiniers heeft Feyenoord een klinkende zege geboekt op Ajax. In De Kuip werd er een Klassieker-waardig spektakelstuk op de mat gelegd.

Ontketend Feyenoord bezorgt dramatisch Ajax historische vernedering
Feyenoord
Feyenoord
6 - 2
Ajax
Ajax

Vorig jaar oktober stonden Ajax en Feyenoord tegenover elkaar in Amsterdam. Die Klassieker werd nooit een wedstrijd, Jeremiah St. Juste kreeg immers al in de vijfde minuut een rode kaart na een stevige charge op Nicolás Tagliafico. De Argentijn was er in De Kuip niet bij wegens een knieblessure, waardoor Ajax-trainer Erik ten Hag weer voor Daley Blind koos als linksback. Lisandro Magallán kreeg door de verschuivingen in de defensie zijn eerste basisplaats in de Eredivisie.

Bij Feyenoord verraste trainer Giovanni van Bronckhorst met zijn opstelling. Nicolai Jørgensen startte op de bank, Robin van Persie begon als diepste spits. Op het middenveld was daardoor een plekje vrijgekomen voor Jens Toornstra. Achterin vormden Eric Botteghin en Sven van Beek een duo, Jan-Arie van der Heijden viel buiten de basiself. Vanwege de blessure van Justin Bijlow stond ex-Ajacied Kenneth Vermeer op doel.

De goalie werd al vroeg in de wedstrijd aan het werk gezet door spits Kasper Dolberg. De Deen schoof de bal richting de rechterhoek, maar Vermeer verwerkte de inzet goed. In de achtste minuut werd Vermeer alsnog geklopt. Lasse Schöne legde aan voor een vrije trap en hij vond de linkerhoek.

Het waren de eerste wapenfeiten in een knotsgekke eerste helft. Twintig minuten later leidde namelijk niet Ajax, maar Feyenoord. De gelijkmaker werd in de zestiende minuut geproduceerd door Toornstra, die na een knappe aanname de bal onder Onana door schoot.

Jens Toornstra tikt de bal onder keeper Andre Onana door voor de 1-1.
Jens Toornstra tikt de bal onder keeper Andre Onana door voor de 1-1.

Tot dat moment werden de Rotterdammers teruggedrongen, maar het spelbeeld kantelde na de gelijkmaker volledig. De Kuip schudde na een half uur op zijn grondvesten na de 2-1 van Steven Berghuis. De verdediging van Ajax werd uit elkaar gespeeld en Toornstra vond de geheel vrijstaande Berghuis. Hij nam aan en schoot Feyenoord via Onana voor het eerst op voorsprong.

Feyenoord en Ajax hadden na die goal het kruit nog niet verschoten in de eerste helft. De thuisclub was nog niet bekomen van het feestje na de 2-1 of de gelijkmaker werd al binnengeschoten door Hakim Ziyech. De rechtsbuiten van Ajax benutte een rebound nadat Vermeer had gered op een schot van Donny van de Beek. Drie minuten voor rust ontplofte De Kuip opnieuw. Robin van Persie werkte al glijdend de vijfde treffer in de eerste helft binnen: 3-2.

Dertien Klassiekers op rij wist Feyenoord niet te winnen en dus begon de thuisclub met het mes tussen de tanden aan de tweede helft. Tonny Vilhena werd gevaarlijk, maar zijn schot ging rakelings naast. Tien minuten in het tweede bedrijf was het wel raak voor Feyenoord. Berghuis vond Van Persie met een geweldige voorzet, die tussen Matthijs de Ligt en Magallán in de bal met binnenkant voet achter Onana plaatste: 4-2.

Robin van Persie glundert na zijn goal tegen Ajax.
Robin van Persie glundert na zijn goal tegen Ajax.

Voor Ajax was het de eerste keer sinds 1959 dat het in twee opeenvolgende Eredivisie-wedstrijden minimaal vier doelpunten tegen kreeg en na het echec tegen SC Heerenveen (4-4) vreesde Ajax voor nieuw puntenverlies. Ten Hag greep in door David Neres en Daley Sinkgraven in te brengen voor Van de Beek en Magallán. Kort na die wissels kreeg Ajax de kans op de 4-3. Ziyech haalde na ruim een uur uit van afstand, maar zijn schot eindigde tegen de paal.

Tien minuten later verliet Van Persie onder luid applaus het veld en werd de frisse Jørgensen ingebracht. Enkele minuten later bracht ook Ajax een nieuwe spits: Klaas Jan Huntelaar loste Dolberg af. Een eventueel slotoffensief viel echter in het water, want een kwartier voor tijd kwam Feyenoord op 5-2. Een lage voorzet van Toornstra werd door alles en iedereen gemist, waarna Vilhena geheel vrijstaand binnen schoot.

Daar bleef het niet bij voor Ajax, dat verdedigend geen schim was van de ploeg in de eerste seizoenshelft. Yassin Ayoub deelde in de slotfase mee in de feestvreugde, de invaller vond met een laag schot de rechterhoek. Het was voor het eerst sinds het najaar van 2011 dat Ajax zes doelpunten incasseerde in een Eredivisie-duel. Toentertijd was FC Utrecht met 6-4 te sterk.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Door de keiharde nederlaag in De Kuip raakt Ajax verder achterop in de titelstrijd met PSV. De koploper won zaterdag met 2-1 van FC Groningen en staat na negentien duels vijf punten los. Feyenoord doet goede zaken op de derde plek in de Eredivisie. Niet alleen loopt de club in op nummer twee Ajax, de Rotterdammers profiteren ook van eerder puntenverlies van nummer vier Vitesse.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
2
4
119-32
+87
86
2
PSV
34
26
5
3
98-26
+72
83
3
Feyenoord
34
20
5
9
75-41
+34
65
4
AZ
34
17
7
10
64-43
+21
58
5
Vitesse
34
14
11
9
70-51
+19
53
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
'Ajax compleet verrast met fenomenale Van Persie in de spits'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.