Ontketend Engeland leidt armoedig Panama naar de slachtbank

Reacties

Een weergaloos Engeland heeft Panama zondagmiddag getrakteerd op een 6-1 nederlaag in Groep G van het WK. Met een hattrick had de nieuwe WK-topscorer Harry Kane het grootste aandeel in de triomf. Door dit resultaat is niet alleen Engeland, maar ook België - dat zaterdag afrekende met Tunesië - formeel zeker van de laatste zestien. WK-debutant Panama kan na de eerste ronde naar huis.

Ontketend Engeland leidt armoedig Panama naar de slachtbank

De Engelse bondscoach Gareth Southgate ruimde tegen Panama een basisplaats in voor Ruben Loftus-Cheek, die de geblesseerde Dele Alli verving. Dat was meteen ook de enige mutatie ten opzichte van het eerste duel met Tunesië (1-2 winst). Voorin kreeg Raheem Sterling andermaal de voorkeur boven Marcus Rashford als secondant van aanvoerder Kane.

Tijdens de wedstrijd tegen Tunesië sloeg Engeland twee keer toe uit een hoekschop - beide keren met Kane als gevierde man - en ook tegen Panama had de wereldkampioen van 1966 op deze wijze succes. John Stones stond helemaal vrij en liet doelverdediger Jaime Penedo kansloos met een harde kopbal. Het ruig spelende Panama had zich voorgenomen iets meer risico's te nemen dan in het eerste duel met België (3-0 nederlaag) en die meer avontuurlijke speelwijze leverde via Anibal Godoy en Édgar Yoel Bárcenas mogelijkheden op.

De Panamese speldenprikjes deden niets af aan de Engelse overmacht. Het gretige team van Southgate zette de Midden-Amerikanen onder de zware omstandigheden - het kwik kwam rond de dertig graden Celsius uit in Nizhny Novgorod - met de rug tegen de muur via snel combinatiespel en veel positiewisselingen. De 2-0 halverwege de eerste helft kwam niet bepaald als een donderslag bij heldere hemel. Kane benutte op zeer overtuigende wijze een strafschop, die was toegekend na een overtreding van Fidel Escobar op Jesse Lingard.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het arme Panama incasseerde nog voor rust drie goals, waarvan er twee in elk WK-overzicht van hoogtepunten niet mogen ontbreken. In de 36ste minuut trof uitblinker Lingard heerlijk doel. Van buiten het zestienmetergebied vond hij de kruising met een fraai schot, na te zijn aangespeeld door Sterling. Stones maakte er vervolgens 4-0 van. Na een weergaloze vrijetrappenvariant - met hoofdrollen voor Jordan Henderson en Kane - benutte de verdediger een rebound nadat Sterling nog was gestuit op Penedo.

De laatste keer dat Engeland minimaal vier keer scoorde in een WK-duel was in 1966: de finale tegen West-Duitsland.
De laatste keer dat Engeland minimaal vier keer scoorde in een WK-duel was in 1966: de finale tegen West-Duitsland.

Daarmee was het leed voor Panama nog niet geleden, want nog in de eerste helft jaagde opnieuw Kane een strafschop in het doel, deze keer nadat bijna elke Engelsman werd vastgehouden door een Panamees bij een cornersituatie - alsof de WK-debutant na het avontuur in Rusland in één keer door wil naar het WK worstelen.

Tijdens de rust pakten cijferfetisjisten de recordboeken erbij. Zou de grootste WK-overwinning worden geëvenaard, de fameuze 10-1 van Hongarije op El Salvador in 1982?

In het tweede bedrijf liet ook Vrouwe Fortuna de Panamezen in de steek. Bij de zesde Engelse goal leek Kane, die een inzet van Loftus-Cheek beslissend van richting veranderde, buitenspel te staan, maar videoarbiter Danny Makkelie liet het doelpunt staan. Met zijn treffer kwam Kane op vijf WK-doelpunten en stak hij Cristiano Ronaldo en Romelu Lukaku voorbij op de topscorerslijst.

Stand van zaken
Southgate achtte het moment daarna rijp om Kane - na Geoff Hurst en Gary Lineker de derde Engelsman met een WK-hattrick - en Lingard te wisselen voor Fabian Delph en Jamie Vardy. Engeland liet de teugels hierna wat vieren en incasseerde zelfs nog een treffer. Invaller Felipe Baloy gleed een vrije trap binnen, een goal die door de Panamezen op het veld en op de tribune flink werd bejubeld.

Zo zijn de belangrijkste beslissingen in Groep G gevallen. Engeland en België totaliseren na twee speelrondes zes punten in een van de minst spannende poules in de WK-historie. Donderdagavond strijdt de toptwee om de groepswinst. Engeland en België staan nu exact gelijk (als dat zo blijft, wordt gekeken naar het aantal gele en rode kaarten). Panama en Tunesië maken in een rechtstreeks duel uit wie als derde eindigt in Poule G.

Deze supporters van Panama hadden er voor de wedstrijd nog alle vertrouwen in.
Deze supporters van Panama hadden er voor de wedstrijd nog alle vertrouwen in.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.