Onthutsend Ajax rolt rode loper uit voor PSV

Heracles Almelo heeft Ajax een enorme knal uitgedeeld in de titelstrijd met PSV. De Amsterdammers kwamen in Almelo ronduit belabberd voor de dag en bleven puntloos achter: 1-0. Heracles verraste Ajax op de eerste speeldag van dit seizoen ook al (1-1).

Heracles Almelo
1 - 0
Ajax
Ajax

Ajax speelt woensdagavond om 21.00 uur in de eigen Johan Cruijff Arena tegen Real Madrid. Een affiche om je vingers bij af te likken en een wedstrijd waar spelers een paar dagen van tevoren zonder twijfel mee bezig zijn, ook als de trainer elke dag een paar keer herhaalt dat er eerst nog gewonnen moet worden van Heracles Almelo. Dat die boodschap van Erik ten Hag niet is overgekomen deze week, werd vanaf minuut één duidelijk.

Heracles zette Ajax onder leiding van het fanatieke publiek in het Polman Stadion flink onder druk en overblufte de Amsterdammers. Matthijs de Ligt, Daley Blind, Nicolás Tagliafico en Frenkie de Jong, ze leverden stuk voor de stuk de ene na de andere bal in. Ajax was verre van scherp en ontsnapte in de openingsfase al een paar keer aan een doelpunt. De grootste kans was voor Brandley Kuwas, die na een overtreding van Blind op Joey Konings mocht aanleggen vanaf elf meter. De aanvaller schoot de bal via de vingertoppen van Andre Onana snoeihard tegen de paal.

Diezelfde Onana groeide in de zeventiende minuut uit tot de grote schlemiel bij Ajax. Na een terugspeelbal van Blind schoot de keeper de bal zomaar in de voeten bij Mo Osman, die geen moment twijfelde en Heracles op 1-0 zette. Het doelpunt schudde Ajax nauwelijks wakker. De Jong zorgde met een schot voor dreiging en legde de bal vlak voor rust nog een keer goed terug, maar meer lieten de bezoekers niet zien. Wel bleef Ajax extreem slordig in balbezit.

Mo Osman profiteert van een enorme flater van Andre Onana en schiet Heracles Almelo op voorsprong tegen Ajax.

Na ongetwijfeld een flinke donderspeech van Ten Hag te hebben aangehoord, kwam Ajax na rust iets beter voor de dag. De Ligt testte doelman Janis Blaswich met een pegel van afstand, maar dé kans kwam er na ruim een uur voor Klaas Jan Huntelaar. De ervaren spits, die de voorkeur kreeg boven de niet helemaal fitte Kasper Dolberg, werd door Hakim Ziyech alleen voor de keeper gezet, maar schoot recht op Blaswich. Ziyech kon zijn frustratie niet verbergen na de misser van zijn ploeggenoot.

De druk op Heracles werd meer en meer opgebouwd door Ajax. De ploeg van trainer Frank Wormuth kwam nauwelijks nog aan aanvallen toe en mocht van geluk spreken dat invaller Zakaria Labyad na goed voorbereidend werk van Rasmus Kristensen in vrijstaande positie over het doel van Blaswich schoot. Door gepruts van Blind en Onana kreeg Kristoffer Peterson aan de andere kant nog een flinke kans op de 2-0, maar de linksbuiten schoot de bal in het zijnet.

Met Dolberg voor De Jong, die een negatief persoonlijk record pakte door twintig keer balverlies te lijden, ging Ajax de laatste tien minuten vol op de aanval spelen. Een slotoffensief kwam echter totaal niet van de grond. Heracles bleef kinderlijk eenvoudig op de been en deelde Ajax op die manier een gigantische dreun uit in de titelstrijd. Koploper PSV kan het gat met zijn grootste concurrent zondag vergroten tot acht punten door van FC Utrecht te winnen. Ten Hag heeft bovendien slechts drie dagen om zijn ploeg klaar te stomen voor de wedstrijd tegen Real.