Onrust bij ADO Den Haag door mogelijke overname

Reacties

Richard de Mos, wethouder Sport en loco-burgemeester van Den Haag, gaat in december met een handelsdelegatie op reis naar China en heeft al aangekondigd dat hij op bezoek zal gaan bij United Vansen, de grootaandeelhouder van ADO Den Haag.

Onrust bij ADO Den Haag door mogelijke overname

Hoewel de gemeente Den Haag sinds het inleveren van het gouden aandeel geen enkele bemoeienis meer heeft met de profclub is dat bezoek volgens insiders geen toeval. Het is de bedoeling dat UVS in december te horen krijgt dat er inmiddels een groep Haagse investeerders is die de aandelen willen overnemen.

Achtergrond voor dit overnamebod zijn nieuwe liquiditeitsproblemen. Er wordt al enkele maanden gewacht op een betaling van een kleine twee miljoen euro door UVS om het zoveelste gat in de begroting te dichten. UVS heeft echter problemen om dit bedrag over te maken vanwege de strenge Chinese regelgeving. De overheid staat wel investeringen toe maar staat anders tegenover het dichten van financiële gaten.

Hui Wang.
Hui Wang.

Voor deze groep van investeerders is het een bevestiging om actie te ondernemen. Er heerst al jaren het besef dat destijds een grote fout is gemaakt toen de club door eigenaar Mark van der Kallen is verkocht aan United Vansen. Dat proces duurde twee jaar en uiteindelijk werd de club verkocht aan de enige partij die een serieus bod van negen miljoen euro uitbracht. De afgelopen seizoenen werd duidelijk dat er sprake is van een moeizame relatie. Daar waar in Engeland voor een buitenlandse eigenaar de loper uitgaat daar was in Den Haag slechts scepsis en wantrouwen.

De heer Wang moest zijn geld maar geven en verder zijn mond houden en zich vooral niet bemoeien met het beleid. Toen Wang een onbetrouwbare wanbetaler bleek is die verwijdering alleen maar groter geworden. ADO Den Haag heeft zijn eigenaar zelfs voor de rechter gesleept vanwege het niet nakomen van verplichtingen. In december 2016 verloor Wang na een vonnis van de Ondernemingskamer het beheer over zijn aandelen en bijna twee jaar later heeft hij dat beheer over zijn aandelen nog steeds niet terug. Dat gebeurt pas als hij ook deze laatste betaling uitvoert.

Mattijs Manders.
Mattijs Manders.

Bij UVS zal heel anders tegen deze ontwikkelingen worden aangekeken. United Vansen heeft inmiddels al een slordige twintig miljoen euro geïnvesteerd in de club (aankoopprijs plus het voortdurend dichten van de financiële gaten) en die investering zou toch genoeg moeten zeggen over hun goede intenties. Dat is afgelopen periode nog eens benadrukt met de aanstelling van Ad Melkert en John van Ringelenstein in de RVC. De Chinese leiding gelooft nog steeds in de noodzaak van een goede samenwerking met de Nederlandse achterban. Zo ziet men dat ook met het aanstellen en in functie houden van een Nederlandse directeur. Mattijs Manders werd meer dan twee jaar geleden aangesteld met de bindende opdracht om een organisatie neer te zetten die in financieel en commercieel opzicht in staat was zijn eigen broek op te houden, zodat UVS zijn handen vrij had voor investeringen.

Net als zijn voorganger (Jan-Willem Wigt) slaagt ook Manders er niet in om de begroting sluitend te maken, waardoor UVS zijn miljoenen kwijt is aan schuldeisers. Een overnamebod zou op dit moment daarom wel eens zeer slecht ontvangen kunnen worden. Het bod van de Haagse investeerders zou namelijk ver onder de negen miljoen liggen die UVS in 2015 neertelde om ADO den Haag van Mark van der Kallen over te nemen. En het is dus mijlenver verwijderd van de twintig miljoen die inmiddels al in de club is gestoken.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.