Onrealistische Oranje-rol voor Roma-leider Strootman

Reacties

Kevin Strootman is bij Oranje geen schim van de speler die hij in Rome is. Daar stond Strootman dinsdag te buffelen tegen Barcelona tijdens de historische Champions League-stunt. Zondag betreedt hij wederom als leider het veld van het Stadio Olimpico voor het hoogtepunt van het Romeinse voetbaljaar: Lazio - AS Roma.

Onrealistische Oranje-rol voor Roma-leider Strootman
Kevin Strootman viert de thuiszege van AS Roma op Lazio, eerder dit seizoen.

De 28-jarige middenvelder heeft een lange weg afgelegd om zijn oude status bij Roma te heroveren. Na het herstel van een kruisbandblessure in 2014 bleef Strootman kwakkelen en was het de vraag of hij nog wel terug op niveau zou komen. Na twee operaties aan de knie en in totaal 675 dagen absentie is Strootman sinds vorig seizoen gevrijwaard van ernstige klachten.

Daar heeft Strootman zelf een groot aandeel in, vertelde hij onlangs op het clubkanaal. De linkspoot gaat uiterst zorgvuldig om met zijn lichaam. 'Mijn manier van werken en trainen is compleet veranderd. Dat moest gebeuren. Misschien ben ik te precies, maar dat is hoe ik het wil. Soms wordt er gegrapt over mij, zelfs door de technische staf, maar dat is oké.'

Door zijn toewijding is het nu haast vanzelfsprekend dat Strootman het blinde vertrouwen krijgt van zijn ploeggenoten en trainer Eusebio Di Francesco. 'Ik voel me erg goed en wil zo doorgaan. Toen ik mijn knieproblemen had, mocht ik niet eens negentig minuten spelen van de artsen. Maar sinds mijn zware blessure heb ik tachtig wedstrijden gespeeld.'

Strootman is voor de Roma-fans de vertegenwoordiging van het fanatisme dat ze graag zien. Samen met Kostas Manolas, Aleksandar Kolarov, Daniele De Rossi en Radja Nainggolan behoort hij tot de veldcaptains die verbaal en fysiek het voortouw nemen, zoals hij dinsdag ook tegen Barcelona toonde.

Zijn kracht ligt met name in het veroveren van de bal. Dit seizoen is hij de beste balafpakker van Roma, naast zijn leiderschap de reden dat hij vaak aan de aftrap staat. Met name in de passing is Strootman juist bleu, dat werk wordt overgelaten aan een specialist als Kolarov of middenvelders Nainggolan en de talentvolle Lorenzo Pellegrini.

Strootman behoort zelden tot de (zichtbare) uitblinkers van de nummer vier van de Serie A. Daarom zijn de verwachtingen van Strootman bij het Nederlands elftal te hooggespannen, al is hij zelf een van de eersten om toe te geven dat zijn prestaties daar ondermaats zijn. Oranje-volgers verwachten dat de veertigvoudig international in balbezit de lijnen uitzet, maar dat is simpelweg niet zijn kracht.

Zoals velen wordt Strootman afgerekend op zijn beperkingen, maar die vormen hem ook juist als voetballer. 'Ik ben geen speler die twee verdedigers uitspeelt en dan scoort, dat is niet mijn spel. Dus als ik mijn ploeggenoten kan helpen, profiteert iedereen daarvan.'

Vorig seizoen deed Strootman tijdens het bezoek aan aartsrivaal Lazio ook in aanvallend opzicht het maximale. Bij de Biancocelesti zullen ze het Italiaanse foefje van Strootman, die een penalty versierde met een duik als door een geest geraakt (zie video), niet vergeten zijn. Maar als het niet fraai kan, dan maar lelijk. Dat zal Strootman ook zondag, in het belangrijke duel in de strijd om Europees voetbal, zeker niet nalaten.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.