Onhoudbare Ansu Fati gaat in El Clásico opnieuw op recordjacht

Reacties

De wereld ligt aan de voeten van Ansu Fati, de tienersensatie van Barcelona die dinsdag uitblonk tegen Ferencváros en zaterdag in El Clásico opnieuw geschiedenis hoopt te kunnen schrijven. Real Madrid is gewaarschuwd voor het zeventienjarige wonderkind in bloedvorm.

Onhoudbare Ansu Fati gaat in El Clásico opnieuw op recordjacht
© Pro Shots
Barcelona
Barcelona
1 - 3
Real Madrid
Real Madrid

'Mijn teamgenoten maken het gemakkelijk voor mij om te scoren. De pass van Frenkie de Jong was geweldig, ik hoefde alleen nog maar het laatste zetje te geven.' Een gebrek aan bescheidenheid kunnen we Ansu Fati niet ontzeggen. De aanvaller had het weer eens op zijn heupen, dinsdag tegen Ferencváros, en droeg met een treffer bij aan de eenvoudige 5-1 overwinning. Het was al zijn tweede goal in de Champions League, na zijn doelpunt van vorig seizoen tegen Internazionale. Nog nooit eerder scoorde een speler jonger dan achttien jaar oud al tweemaal in het miljardenbal.

Voor Fati, die dinsdag ook werd gekozen tot Man van de Wedstrijd, betekende het een zoveelste mijlpaal in zijn nog zo prille carrière. De dribbelkoning die als zesjarig jongetje van Guinee-Bissau naar Sevilla verhuisde, in de jeugdopleiding van de plaatselijke voetbalclub terecht kwam en in 2012 overstapte naar La Masía, is het inmiddels wel gewend om records uit de boeken te kegelen. Hij maakte in augustus vorig jaar als zestienjarige zijn debuut in het eerste elftal en werd een week later, tegen Osasuna, de jongste doelpuntenmaker ooit voor Barcelona in La Liga. Fati was op dat moment 16 jaar en 304 dagen oud.

Fati werd later ook de jongste doelpuntenmaker ooit in Camp Nou, de jongste doelpuntenmaker ooit in de Champions League (17 jaar en 40 dagen) en recent nog de jongste doelpuntenmaker ooit voor de Spaanse nationale ploeg. Fati was aan het begin van vorige maand trefzeker tegen Oekraïne en had toen 17 jaar en 311 dagen op zijn teller staan. Het record van de achttienjarige doelpuntenmaker Errazquin stond sinds 1925 in de boeken, maar was dus niet veilig voor Fati.

© Pro Shots

'Zijn zelfvertrouwen is gewoon niet normaal', zei bondscoach Luis Enrique na de zege van zijn ploeg op Oekraïne. 'We weten dat hij ook mindere wedstrijden gaat spelen en dat hij fouten zal maken; dat hoort bij zijn leeftijd en het leerproces. Maar wat hij nu al laat zien, is ongelooflijk. Ansu werkt hard en is bescheiden. Voor een jongen van zijn leeftijd is het gemakkelijk om te gaan zweven, maar Ansu is volwassen genoeg om te weten welk pad hij het beste kan volgen. We gaan nog veel van hem zien.'

Voor dit seizoen was het doel van Fati om Ronald Koeman ervan te overtuigen om hem een basisplaats te geven, zo zei de nederige aanvaller niet veel later. De Nederlander gaf Fati de kans bij zijn competitiedebuut tegen Villarreal en zag Fati direct twee keer scoren en een assist leveren (4-0 zege). Voor Koeman was het vervolgens de opdracht om de hoge verwachtingen te temperen en dus zei hij dat Fati ook nog wel het nodige moet verbeteren. Zo vond Koeman dat zijn pupil niet altijd even geconcentreerd oogde. 'Maar vandaag was hij natuurlijk heel goed', haastte de coach erbij te zeggen.

Fati scoorde ook in de 0-3 overwinning op Celta de Vigo, deed als basisspeler een uur mee tegen Sevilla (1-1) en maakte tegen Getafe even een pas op de plaats. Als invaller kon Fati een 1-0 nederlaag vervolgens niet voorkomen. Dinsdag had de aanvaller zijn plek in het elftal terug tegen Ferencváros en na zijn glansrol tegen de Hongaren is er niemand in Spanje die twijfelt of Fati zaterdag voor het eerst gaat starten in een Clásico. Natúúrlijk krijgt de topfavoriet voor de Golden Boy Award een basisplaats in de kraker in Camp Nou.

Fati, die het vorig seizoen moest doen met bescheiden invalbeurten in de Clásico's, staat te trappelen. 'Ik kijk er met veel enthousiasme naar uit. Het is een Clásico, ik heb er altijd van gedroomd om die wedstrijd te spelen', glunderde de aanvaller, die zaterdag nog maar eens geschiedenis kan schrijven. Bij een goal lost hij immers Raúl af als jongste doelpuntenmaker ooit in de titanenstrijd tussen Barcelona en Real.

De jongste doelpuntenmaker voor Barcelona in een Clásico is Roger García, in deze eeuw is het Lionel Messi. De Argentijn weet inmiddels dat zijn troonopvolging in Camp Nou in goede handen is.

jongste doelpuntenmakers ooit in el clásico

Naam: Club: Datum: Wedstrijd: Leeftijd:
01. Raúl Real Madrid 30/09/1995 Real Madrid - Barcelona, 1-1 18 jaar, 95 dagen
02. Roger García Barcelona 30/09/1995 Real Madrid - Barcelona, 1-1 18 jaar, 289 dagen
03. Francisco Calvet Barcelona 19/10/1941 Real Madrid - Barcelona, 4-3 19 jaar, 20 dagen
04. Vinícius Júnior Real Madrid 01/03/2020 Real Madrid - Barcelona, 2-0 19 jaar, 233 dagen
05. Lionel Messi Barcelona 10/03/2007 Barcelona - Real Madrid, 3-3 19 jaar, 259 dagen

Ansu Fati wordt volgende week zaterdag achttien jaar oud.

De zevende speelronde in La Liga:


Vr 23 okt. 2020

Za 24 okt. 2020

Zo 25 okt. 2020

Ma 26 okt. 2020

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.