Ongrijpbare Fati wijst Barcelona de weg tegen Valencia

Barcelona heeft zondag goede zaken gedaan tegen Valencia. In een levendig duel zag Ronald Koeman zijn oude werkgever vroeg op voorsprong komen in Camp Nou, maar aan de hand van uitblinker Ansu Fati toonde Barça veerkracht.

Barcelona
Barcelona
3 - 1
Valencia
Valencia

Barcelona moest in het thuisduel met Valencia al snel in de achtervolging. Uit een corner van de bezoekers belandde de bal na vijf minuten spelen zomaar voor de voeten van aanvoerder José Luis Gayà, die niet nadacht en verwoestend uithaalde. Marc-André ter Stegen kwam er nog met zijn vingertoppen aan, maar dat was niet genoeg om het openingsdoelpunt te voorkomen (0-1).

De Catalanen lieten zich niet van de wijs brengen door de vroege treffer en zetten onmiddellijk de jacht op de gelijkmaker in. Die liet niet lang op zich wachten. Ansu Fati zette een fraaie combinatie met Memphis Depay op en schoot de bal vanaf de rand van het strafschopgebied buiten bereik van Jasper Cillessen binnen (1-1). Voor het achttienjarige toptalent was het zijn dertiende doelpunt in 34 competitiewedstrijden.

Memphis ijskoud vanaf de stip
Afgezien van de tegentreffer kon Barça bogen op een goede eerste helft. De ploeg van Koeman voetbalde vrijuit en kreeg kansen op meer, al bleef het uitkijken voor een snelle uitbraak van Valencia. In een matig gevuld Camp Nou, dat voor het eerst sinds maart vorig jaar volledig open mocht, kwam Barcelona op slag van rust op voorsprong.

Na een goede aanval via Memphis en Jordi Alba werd Fati vlak voor de neus van Cillessen licht aangetikt. Scheidsrechter Jesús Gil Manzano toonde zich onverbiddelijk en wees naar de stip. Memphis mocht vanaf elf meter aanleggen en liet zijn landgenoot geen schijn van kans. Met een kiezelharde inzet zorgde de Oranje-international voor een Catalaanse voorsprong (2-1).

Waarschuwingsschoten Valencia
In de tweede helft bleef het spel op en neer golven, al gooide Valencia de schroom wat van zich af. De formatie van José Bordalás, die Ajax begin vorig jaar met Getafe nog frustreerde in de Europa League, gaf tien minuten na rust een serieuze waarschuwing af. Spaans international Carlos Soler besloot van afstand uit te halen, maar zag zijn inzet op de paal uiteenspatten. Op de volgende pegel - van Gonçalo Guedes - had Ter Stegen een passend antwoord.

In de slotfase moest Barcelona nog even op de tanden bijten, maar het lukte Valencia niet meer om de Catalaanse verdedigen echt aan het wankelen te brengen. Sterker nog, Philippe Coutinho haalde alle spanning vijf minuten voor tijd uit de wedstrijd. Na een knappe actie van de onvermoeibare Sergiño Dest schoot de Braziliaan van dichtbij binnen (3-1). In de absolute slotfase gunde Koeman nieuweling Sergio Agüero nog zijn eerste officiële minuten in het shirt van Barcelona.

Zevende in La Liga
Door de overwinning wipt Barcelona op de ranglijst over Athletic Bilbao heen. Een week voor El Clásico tegen Real Madrid staat Barça zevende in La Liga. De ploeg van Koeman verzamelde vijftien punten in acht wedstrijden. Valencia moet voorlopig genoegen nemen met de negende plaats.