Ongeruste United-fans leggen familie Glazer vijf prangende vragen voor

Reacties

Een groep ontevreden Manchester United-supporters heeft zich in een open brief scherp opgesteld richting de eigenaren van de club, de rijke familie Glazer. De fans eisen antwoord op een paar belangrijke vragen over de situatie waarin United zich op dit moment bevindt.

Ongeruste United-fans leggen familie Glazer vijf prangende vragen voor

De huidige schuldenlast van Manchester United is een heikel punt. Toen de familie Glazer in 2005 de overname van United afrondde, nam het daarvoor grote leningen aan. Die werd verdeeld tussen de familie en de club. Dat was al direct tegen het zere been van sommige fans, die het onverteerbaar vonden dat de club voor het eerst sinds 1931 weer schulden maakte.

In de jaren die volgden werd de schuld verder opgebouwd. De fans die de open brief opstelden eisen nu nadrukkelijk een concreet plan om weer schuldenvrij te raken.

In 14 jaar tijd werd slechts 48 miljoen euro afgelost op de schuld.
In 14 jaar tijd werd slechts 48 miljoen euro afgelost op de schuld.

'Slechts 48 miljoen euro van de oorspronkelijke schuld die de club op zich nam is afbetaald. In dat tempo zou het Manchester United 158 jaar kosten om schuldenvrij te worden. Wat zijn jullie plannen om de schuld binnen een passend en realistisch tijdsbestek af te lossen?', luidt de eerste vraag van de supporters.

Als tweede vraag - tevens component van de schuld - eisen de fans duidelijkheid over de ruim 800 miljoen euro die Manchester United opbouwde als gevolg van de schuld. Daarbij moet worden gedacht aan rente over de complete schuld en afkoopsommen voor ontslagen trainers en andere vertrokken clubleden, die opgeteld worden bij het bedrag.

Inkomsten uit beursgang
Bovendien, zo stippen de fans aan in hun brief, is er sinds de beursgang op de New York Stock Exhange (in 2012) tegen de 500 miljoen euro opgehaald met de verkoop van aandelen. 'Voor ons is het niet duidelijk waar dat geld naartoe is gegaan. Kunnen jullie uitleggen hoeveel geld gebruikt is om te herinvesteren in de club, als daar al sprake van is geweest?', stellen de fans.

Een volgende vraag spitst zich toe op directeur Ed Woodward, die gedurende de overname door de familie Glazer zijn intrede deed op Old Trafford. In 2012 nam hij plaats in de directie, maar over zijn functioneren bestaat veel twijfel onder de fans.

Vicevoorzitter en directeur Ed Woodward in gesprek met Avram Glazer, in juni van dit jaar.
Vicevoorzitter en directeur Ed Woodward in gesprek met Avram Glazer, in juni van dit jaar.

'Hij heeft een salarisverhoging van bijna 60 procent ontvangen, van 2,6 miljoen pond naar 4,1 miljoen pond. Gezien zijn duidelijke falen in sportief opzicht gedurende de laatste zes jaar en de totaal op hol geslagen salarisstructuur in de spelersgroep vragen wij: op basis waarvan werd die loonsverhoging gegeven?'

Directeur voetbalzaken
Tot slot wil de achterban weten of er al vooruitgang geboekt is in de zoektocht naar een directeur voetbalzaken, een functie die op dit moment nog niet bestaat bij United. De fans eisen opheldering over de taken en bevoegdheden die zo'n persoon krijgt bij binnenkomst.

Sinds de Amerikaanse familie Glazer zich inkocht bij Manchester United is het geregeld onrustig geweest. De sportieve successen en de continue aanwezigheid van Sir Alex Ferguson zorgden ervoor dat veel fans zich niet actief bezighielden met de financiële situatie van hun club, maar de laatste jaren is daar verandering in gekomen.

Na Fergusons vertrek stonden in een periode van zes jaar vier managers voor de groep: David Moyes, Louis van Gaal, José Mourinho en Ole Gunnar Solskjaer.

Neerwaartse lijn
De fans stellen onomwonenden dat Manchester United inmiddels een club is die zich in een neerwaartse lijn bevindt. 'Toen jullie de club in 2005 kochten, waren we de dominante kracht in het Engels voetbal. We speelden constant en met succes mee om de prijzen, kwamen ieder seizoen uit in de Champions League en hadden enkele van de grootste talenten ter wereld rondlopen. We waren de trots van Engeland.'

Tijdens een wedstrijd tegen Chelsea laten fans hun ongenoegen blijken over de familie Glazer.
Tijdens een wedstrijd tegen Chelsea laten fans hun ongenoegen blijken over de familie Glazer.

'Vandaag zijn we een club die achteruit gaat. We deden eerst mee om de prijzen, maar moeten nu bepalen welke rivaal we de competitie liever zien winnen. Waar Champions League-voetbal voorheen een zekerheid was, lopen we kwalificatie nu mis. Eerst trokken we de beste spelers aan, nu eindigt iedere transferperiode in een horrorverhaal.'

De manier waarop de familie Glazer de club runt stuit de fans tegen de borst. 'We voelen ons niet langer een voetbalclub, maar een bedrijf. Als wij fans zeggen, zeggen jullie klanten. Als wij succes willen, willen jullie sponsoren. En als wij uitspreken dat het uitblijven van prijzen een slechte zaak is, noemen jullie het acceptabel.'

Hoe groot de groep supporters is die de open brief opstelde, is niet duidelijk. De brief is ondertekend met de woorden Signed, millions of concerned Manchester United fans.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Meer Manchester United
Meer over Manchester United
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.