Ongelooflijk: scheidsrechter op Afrika Cup fluit al na 85 minuten af

Scheidsrechter Janny Sikazwe heeft woensdag om verkeerde redenen historie geschreven. De Zambiaan floot nog voor het bereiken van de negentigste minuut af bij het duel tussen Mali en Tunesië in de groepsfase van de Afrika Cup.

Tunesië
Tunesië
0 - 1
Mali
Mali

Tunesië stond met 0-1 achter door een rake strafschop van Ibrahima Koné in de 48ste minuut. De kampioen van 2004 maakte zich op voor een slotoffensief, maar arbiter Sikazwe dacht daar anders over. Al na 85 minuten floot hij af. Daarna ging de wedstrijd nog wel even door, waarna de fluitist er na 89 minuten en 45 seconden definitief mee ophield.

Vlak na het eerste eindsignaal baarde Sikazwe opzien door de Malinees El Bilal Touré voor een zeer lichte overtreding op Dylan Bronn met rood van het veld te sturen. De VAR stuurde de scheidsrechter naar het scherm om de beelden nader te bestuderen, maar bleef bij zijn mening.

Vanzelfsprekend reageerden de spelers en stafleden van Tunesië woedend. Sikazwe werd uiteindelijk onder begeleiding van agenten van het veld geleid.

Alleen al door het toekennen van twee strafschoppen (niet alleen die van Koné, maar ook van Wahbi Khazri, die miste namens Tunesië) en het inlassen van een drinkpauze had Sikazwe wel wat blessuretijd mogen toekennen.

Terug op het veld
Het besluit van de arbiter zorgde voor een storm van kritiek. Ruim een half uur na het veelbesproken fluitsignaal kwamen de spelers van Mali nog even het veld op, die van Tunesië lieten zich niet meer zien. Daarop was toch echt het einde van de wedstrijd een feit. Toch is het laatste woord er nog lang niet over gesproken.

Geen unicum

De gebeurtenissen van woensdag op de Afrika Cup doen denken aan de Bundesliga-wedstrijd tussen Werder Bremen en Hannover 96 op 8 november 1975. Na 32 minuten klonk er opeens een fluitje: arbiter Wolf-Dieter Ahlenfelder floot voor rust. De attente grensrechters riepen hun chef temidden van de verbijsterde trainers en spelers tot de orde, waarna het spel met een scheidsrechtersbal werd hervat. Dat Ahlenfelder ze even niet helemaal op een rijtje had, bleek toen hij later nogmaals te vroeg afblies voor het einde van de eerste helft. Deze keer zat hij er 'slechts' negentig seconden naast. Naderhand meldde de scheidsrechter dat hij voorafgaand aan de wedstrijd had genoten van bier en een Malteser-Schnaps.