Ongelooflijk: AZ geeft voorsprong ook tegen ADO weer uit handen

Er lijkt een vloek te rusten op de Eredivisie-wedstrijden van AZ. Ook in het vijfde competitieduel van het seizoen stevenden de Alkmaarders af op een overwinning, maar weer gaven ze die uit handen. Dit keer was het ADO Den Haag dat profiteerde.

ADO Den Haag
2 - 2
AZ
AZ

AZ maakte donderdag nog indruk door aan de Europa League te beginnen met een knappe zege op bezoek bij Napoli (0-1), dat terwijl er een hele rits spelers ontbreekt door de corona-uitbraak bij de club. Het aantal besmettingen liep de afgelopen dagen nog verder op, waardoor er tegen ADO een aantal jeugdspelers op de bank zat en spelers als Myron Boadu en Jordy Clasie bijvoorbeeld ontbraken. Bovendien was rechtsback Jonas Svensson geschorst, hoewel zijn straf werd verlaagd.

Ondanks alle afwezigen ging AZ monter op jacht naar de eerste Eredivisie-overwinning. Nadat een doelpunt van Calvin Stengs al vroeg werd afgekeurd wegens buitenspel, bleven de Alkmaarders domineren. Het duurde wel even voordat dat zich ook uitbetaalde in een doelpunt. Na 33 minuten was het dan eindelijk raak. De in de spits gestarte Albert Gudmundsson, daarvoor al een paar keer dicht bij de 0-1, sloeg bij een corner toe met buitenkant rechts na terugleggen van Dani de Wit.

ADO stelde daar maar weinig tegenover en mocht van geluk spreken dat het bij rust slechts met 0-1 achter stond. Met Vicente Besuijen meteen na rust als vervanger van Amir Catic liet de ploeg van Aleksandar Rankovic zich wel gelden. Eerst voorkwam Marco Bizot de gelijkmaker nog door een kopbal van Peet Bijen met zijn kin uit het doel te houden, maar na 64 minuten was de AZ-doelman wel geklopt toen Milan van Ewijk uit een corner van John Goossens prachtig raak schoot.

Dat die treffer de gelijkmaker betekende, mocht AZ zich aanrekenen. Even daarvoor schoot Owen Wijndal nog op de vuisten van Luuk Koopmans en raakte Karlsson in de rebound het zijnet. In plaats van de voorsprong uit te breiden, gaven de Alkmaarders die wederom weg. Het leverde de vorige competitieduels telkens puntenverlies op, maar dit keer kreeg AZ hulp van de thuisploeg. Bijen leverde de bal in de opbouw zomaar in bij Karlsson, die het cadeautje vakkundig uitpakte: 1-2.

AZ had de eerste Eredivisie-zege enkele minuten later al kunnen veiligstellen, maar Gudmundsson vergat de bal binnen van dichtbij binnen te lopen. Daardoor bleef het spannend in Den Haag. Met Nikolaos Karelis en Michiel Kramer als extra spitsen zette ADO in de slotfase nog alles op alles om de 2-2 te maken. AZ probeerde met Ramon Leeuwin als extra verdediger de voorsprong vast te houden, maar Kramer zorgde er uit een voorzet van Van Ewijk voor dat dit voor de vierde op rij níét lukte.