Ongekende NAC-soap gaat door: aandeelhouders kondigen vertrek aan

Reacties

De soap bij NAC Breda heeft zondag een nieuwe wending gekregen. Een dag na het vertrek van Maurice Steijn hebben drie aandeelhouders hun vertrek bij de Brabantse Keuken Kampioen Divisie-club aangekondigd.

Ongekende NAC-soap gaat door: aandeelhouders kondigen vertrek aan
© Pro Shots

Het gaat om Wim van Aalst, Rob van Weelde en Paul Burema. In een statement leggen zij uit dat de recente gebeurtenissen van afgelopen week aanleiding zijn voor hun rigoureuze besluit. Enkele dagen nadat NAC via directeur Mattijs Manders nog tot kalmte had gemaand in een poging afscheid te nemen van de reputatie als trainerskerkhof, stapte technisch directeur Ton Lokhoff op. Zaterdag kwam daar het vertrek van Steijn bij. De trainer deed dat naar aanleiding van bedreigingen van enkele supporters. En dus is de chaos bij NAC compleet.

Lees hieronder het statement van de aandeelhouders van NAC.

'Zo'n 7,5 jaar geleden hebben de aandeelhouders een faillissement van NAC Breda ternauwernood voorkomen en ook nu nog is dit de enige reden dat de club vandaag de dag in leven is. We troffen een club aan in zwaar verval: een groot negatief eigen vermogen, een berg schulden, lijken in de kast, een vertroebelde relatie met zowel KNVB als ook de gemeente Breda, de laagste FRS rating met bijbehorende curatele, een chaotische organisatie met beperkte financiële kennis van zaken.

Met grote hulp van directieleden en commissarissen hebben we veel bereikt gedurende deze tijd, waardoor de club - zelfs na een corona jaar - financieel stabiel is. Als grootaandeelhouders hebben wij geprobeerd deze processen met raad en daad bij te staan en dat laatste kwam maar al te vaak neer op het verlenen van extra financiële steun wanneer en waar nodig. Altijd in het belang van NAC Breda en zonder enige vorm van eigen belang. We hebben dit gedaan in de luwte met gepaste anonimiteit. Onze enige drijfveer hierbij was de liefde voor de club.

De corporate governance, die na ons aandeelhouderschap zijn intrede heeft gedaan, hebben wij hoog in ere gehouden zoals het hoort bij een volwassen organisatie met een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. De beperkingen enerzijds en verantwoordelijkheden anderzijds die dit met zich meebracht zijn wellicht niet voor alle fans altijd even duidelijk geweest.

Zeer recentelijk hebben we te maken gekregen met acties van sommige individuen die alle normen van fatsoen hebben overschreden. Een club kan niet worden bestuurd via een supporters ultimatum, met als gevolg bedreigingen naar een trainer en meerdere clubbestuurders en hun familieleden. Voor ons drieën is hiermee een grens gepasseerd die wij niet accepteren. Ook de gelatenheid, waarmee sommige NAC geledingen dit schouwspel hebben gevolgd of zelfs geëntameerd, hebben wij als zeer stuitend ervaren.

Bij een club, waarbij dit soort exorbitante en kwalijke praktijken niet als volstrekt onacceptabel worden benoemd en het risico in zich dragen om te verworden tot norm, voelen wij ons niet meer thuis. Daarom hebben wij besloten om met onmiddellijke ingang al onze financiële betrokkenheid bij NAC Breda te beëindigen. Dit houdt onder meer in dat wij, de drie grootaandeelhouders, onze aandelen te koop zullen aanbieden. Over de manier waarop dit gebeurt zal nadere berichtgeving volgen.'

Wim van Aalst
Rob van Weelde
Paul Burema

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer NAC Breda
Meer over NAC Breda
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.