Ongekende luxe Dortmund: ook die andere tienersensatie is een recordbreker

Reacties

Bij Borussia Dortmund was het de laatste weken vooral Erling Braut Haaland die na zijn transfer de aandacht opeiste met zijn onwaarschijnlijke start, maar ook Jadon Sancho verkeert in bloedvorm. De Engelse vleugelaanvaller was in de laatste negen Bundesliga-duels goed voor negen goals en zeven assists.

Ongekende luxe Dortmund: ook die andere tienersensatie is een recordbreker
© Pro Shots

Het zijn ongelooflijke cijfers voor een speler die eind maart pas twintig jaar oud wordt. Want je zou bijna vergeten dat ook Sancho net als collega-sensatie Haaland nog een tiener is. Waar zijn Noorse generatiegenoot dankzij zijn stormachtige ontwikkeling bij Red Bull Salzburg in een paar maanden tijd tot een van de meest besproken spelers van de Europese velden uitgroeide, is Sancho alweer bezig aan zijn derde seizoen in de Bundesliga. En waarschijnlijk ook zijn laatste.

Want het is eigenlijk niet voor te stellen dat Dortmund er komende zomer in slaagt zijn Engelse diamant te behouden. Tijdens de winterse transferperiode werden met Chelsea, Liverpool en Manchester United wederom drie clubs uit de top van de Premier League genoemd als mogelijke bestemming. Technisch directeur Michael Zorc houdt de deur vooralsnog stevig dicht. 'We blijven in onze plannen rekening met hem houden. Ik zie geen enkel scenario waarin hij vertrekt', zei Zorc recent.

Sancho is ondanks zijn jonge leeftijd al een 'fundamentele' speler voor Dortmund. Na een voorzichtige start in het seizoen 2017/18, toen hij als zeventienjarig talent net was overgekomen van Manchester City, dwong de dribbelaar vorig seizoen al snel een basisplaats af met vier goals en zes assists in de eerste negen Bundesliga-duels van het seizoen 2018/19. De teller bleef uiteindelijk steken op twaalf goals en veertien assists, cijfers die hij nu al bijna heeft overtroffen.

Want mede dankzij zijn ongekend sterke serie van de laatste maanden was Sancho dit seizoen alleen in de Bundesliga al direct betrokken bij 24 goals voor Dortmund, waarvan hij de helft zelf maakte en de andere helft voorbereidde. Sinds de start van vorig seizoen scoorde de elfvoudig international van Engeland dus al 24 keer en bereidde hij er 26 voor. Daarmee is hij gerekend over het laatste anderhalve seizoen dé assistkoning van de grote vijf Europese competities.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Natuurlijk beseffen ze ook in Dortmund dat het een kwestie van tijd is voordat Sancho de stap naar de absolute top maakt. 'Je ziet op het veld dat hij erg goed is en ik wil niet dat hij te veel assists geeft', grapte Haaland afgelopen weekend al over de mogelijke interesse voor zijn nieuwe ploeggenoot, die zaterdag met zijn openingsgoal tegen Union Berlin de eerste tiener werd met 25 Bundesliga-goals achter zijn naam. 'Zoveel goals op die leeftijd is ongelooflijk', weet ook Zorc.

De prestaties van Sancho blijven ook in München niet onopgemerkt. 'Jadon Sancho van BVB is geweldig', stak Bayern-boegbeeld Thomas Müller zijn bewondering bijvoorbeeld niet onder stoelen of banken in gesprek met SportBuzzer. 'Hij zorgt voor gevaarlijke situaties met zijn techniek, snelheid en dribbels. Er zijn andere dribbelaars met vergelijkbare kwaliteiten in de Bundesliga, maar zij blinken niet zo uit als hij bij het nemen van de juiste beslissingen.'

Het is geen gekke gedachte dat Sancho ploeggenoot zou kunnen worden van Müller, maar Bayern richt zijn pijlen volgens Bild op Kai Havertz en Leroy Sané. En dus lijkt de Engelsman voorbestemd om alsnog furore te maken in de Premier League. Dortmund zal hem echter niet zomaar laten gaan. Wellicht dat er ook nog een transferrecord in het verschiet ligt voor die andere Bundesliga-sensatie. Eerst wacht dinsdagavond het bekerduel met het Werder Bremen van Davy Klaassen.

Werder Bremen
Werder Bremen
3 - 2
Borussia Dortmund
Borussia Dortmund

Duurste uitgaande transfers Borussia Dortmund

Speler Seizoen Club Bedrag
Ousmane Dembélé 2017/18 Barcelona 125 miljoen
Christian Pulisic 2018/19 Chelsea 64,0 miljoen
Pierre-Emerick Aubameyang 2017/18 Arsenal 63,7 miljoen
Henrikh Mkhitaryan 2016/17 Man Utd 42,0 miljoen
Mario Götze 2013/14 Bayern 37,0 miljoen

Bedragen in miljoenen euro's en afkomstig van Transfermarkt.de

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Borussia Dortmund
Meer over Borussia Dortmund
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.