Ongekend drama voor Dortmund: Bayern München toch weer kampioen

Borussia Dortmund is er niet in geslaagd om Bayern München te onttronen. De ploeg van Edin Terzic lag op de slotdag van het Bundesliga-seizoen op poleposition voor de landstitel, maar won op een dramatische middag in eigen huis niet van FSV Mainz 05. Bayern ging Dortmund dankzij een late goal van Jamal Musiala in Keulen voorbij en is voor het elfde jaar op rij de beste van Duitsland.

Borussia Dortmund
2 - 2
FSV Mainz 05

Dortmund steeg vorige week naar de koppositie in de Bundesliga en kon zaterdag in het eigen Signal Iduna Park de eerste landstitel sinds 2012 veiligstellen. De spanning zat er vol op, maar BVB begon met Donyell Malen in de basis nog helemaal niet zo slecht aan de thuiswedstrijd tegen FSV Mainz 05. De eerste kansen werden echter niet verzilverd en vervolgens kwamen de bezoekers uit een hoekschop zomaar op voorsprong. Andreas Olsen kopte de 0-1 binnen.

De kans op de gelijkmaker kwam al snel. Dortmund kreeg een strafschop, die echter om zeep werd geholpen door Sébastien Haller. De inzet van de Fransman werd gekeerd. Zo voelden de Dortmund-supporters de bui al hangen, helemaal toen Karim Onisiwo er ook nog 0-2 van maakte. Karim Onisiwo kon ongehinderd koppen en zijn inzet was Gregor Kobel te machtig.

Het Signal Iduna Park viel stil. Karim Adeyemi viel geblesseerd uit, waardoor Marco Reus in het veld kwam, en de aanvoerder zag Julian Brandt vlak voor rust nog dicht bij de aansluitingstreffer komen. Het schot van Brandt werd echter gekeerd door Finn Dahmen. Malen kopte even hierna in het zijnet.

In de tweede helft moest Dortmund alles of niets gaan spelen. Daarbij gaf het achterin veel ruimte weg en Mainz kreeg goede kansen op de 0-3, voordat Haller de eerste serieuze Dortmund-kans van de tweede helft kreeg. Hij kon bij de tweede paal nét niet binnentikken. Even later slaagde Raphaël Guerreiro er wél in om de hoop terug te brengen, door via de paal de 1-2 binnen te schieten.

Dortmund leefde helemaal op en zette Mainz na de aansluitingstreffer vol onder druk. Reus kopte een ruim kwartier voor tijd over en Giovanni Reyna (in het veld gekomen voor Malen) had ook geen geluk. Door een gelijkmaker van 1. FC Köln tegen Bayern München leek Dortmund zelfs met een nederlaag kampioen te worden, maar dat voorkwam Musiala.

In blessuretijd vond Dortmund weliswaar nog de gelijkmaker, gemaakt door Niklas Süle, maar verder kwam het niet. Daardoor eindigt niet Dortmund, maar Bayern bovenaan.

1. FC Köln
1. FC Köln
1 - 2
Bayern München

Bayern München wist dat het moest winnen om nog kans te maken op de landstitel en bewees daar in ieder geval in de eerste helft wel mee te kunnen omgaan. Met Matthijs de Ligt, Ryan Gravenberch én Noussair Mazraoui in de basis (Daley Blind zat op de bank) kwam de recordkampioen al in de achtste minuut op voorsprong. Kingsley Coman kwam van links naar binnen en schoot fraai raak in de verre hoek.

Bayern bleef na dit doelpunt de bovenliggende partij en leek kort voor rust op 0-2 te komen. Leroy Sané scoorde, maar zijn goal werd afgekeurd, omdat de VAR had gezien dat er in de opbouw hands was gemaakt. Zo ging Bayern met slechts een minimale voorsprong rusten, in de wetenschap dat Dortmund bij de thee met 0-2 achter stond en dat het dus virtueel kampioen was.

In de tweede helft leek Bayern niet van plan om al te veel risico's te nemen in de zoektocht naar een tweede doelpunt. De bezoekers hinkten op twee gedachten en oogsten soms wat angstig. Köln leek echter niet in staat om daarvan te profiteren. Bayern verdedigde goed en wanneer de thuisploeg er toch eens doorheen kwam, was daar altijd nog Yann Sommer.

Twintig minuten voor tijd werd Gravenberch naar de kant gehaald door Thomas Tuchel. Vanaf de bank zag de Nederlander dat Köln tien minuten voor tijd een strafschop kreeg, vanwege hands van Serge Gnabry. Dejan Ljubicic schoot raak (1-1) en dus stond de titel van Bayern opeens weer op de tocht. Vlak voor het einde kwam alles toch nog goed voor Bayern, toen Musiala de 1-2 maakte. Met dat doelpunt maakte de jongeling zijn ploeg kampioen.