Onderzoeksraad vreest voor verdere instorting dak AFAS Stadion

Reacties

De Onderzoeksraad voor Veiligheid maakt zich zorgen over het resterende dak in het AFAS Stadion. Afgelopen weekend stortte een deel van het dak van de thuishaven van AZ in.

Onderzoeksraad vreest voor verdere instorting dak AFAS Stadion

Uit het verkennend onderzoek van de Onderzoekraad blijkt dat het instorten van de overkapping is veroorzaakt door falende lasverbindingen. Er zijn bij het onderzoek ook twee breuken en twee verdachte plekken aangetroffen in het deel van het dak dat nog intact is. 'De geconstateerde breuken en vermoedelijke scheuren kunnen leiden tot het bezwijken van delen van het resterende dak en vormen daarmee een acuut risico', zo schrijft de Onderzoeksraad.

De raad heeft een formele waarschuwing verstuurd en dringt er bij AZ op aan om de stabiliteit en sterkte van de constructie te controleren, en waar nodig maatregelen te treffen. De gemeente moet hier als vergunningverlener op toezien. Naar verwachting neemt de Onderzoeksraad volgende week de beslissing of het instorten van het stadiondak verder moet worden onderzocht.

AZ neemt de zaak zeer serieus op, zo meldt het op de clubwebsite. 'Het spreekt voor zich dat tot het moment dat er volledige zekerheid gegeven kan worden met betrekking tot de veiligheid van eenieder, de tribunes gesloten blijven voor publiek. Dit geldt overigens niet voor de ruimtes in het hoofdgebouw', schrijven de Alkmaarders.

AZ heeft Royal HaskoningDHV in arm genomen om onderzoek te doen. In de komende periode zullen de bewuste lasverbindingen in de gehele kapconstructie in detail geïnspecteerd worden. AZ zal de voorlopige conclusies naar buiten brengen wanneer de tussenrapportage van Royal HaskoningDHV is afgerond. De tussenrapportage wordt eind augustus verwacht.

Na de onderzoeken zal er een uitgebreid herstelplan worden opgesteld dat ter goedkeuring voor uitvoering aan de Gemeente Alkmaar zal worden voorgelegd. Hoeveel tijd dit traject tot volledig herstel in beslag zal nemen is vooralsnog niet bekend. De consequenties voor het wedstrijdschema van AZ worden op korte termijn in kaart gebracht en besproken met KNVB en UEFA.

Op het moment dat een deel van het dak van het AFAS Stadion instortte was er niemand in het stadion aanwezig. Er vielen dan ook geen gewonden. AZ speelt zijn thuiswedstrijd van komende zondag tegen FC Groningen in het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.