Onderzoek wijst uit: deze clubs zijn het paradijs voor jonge spelers

Reacties

Van alle clubs in de vijf sterkste competities in Europa maakt Borussia Dortmund het meest gebruik van spelers onder de 21 jaar. In de toptien staan verder liefst zeven clubs uit de Ligue 1.

Onderzoek wijst uit: deze clubs zijn het paradijs voor jonge spelers
© Pro Shots

Dat blijkt uit een nieuwe publicatie van CIES Football Observatory. Het Franse onderzoeksbureau berekende per club hoeveel procent van de speeltijd dit seizoen gaat naar jonge voetballers. Het gaat daarbij om spelers die op het moment van de wedstrijd jonger waren dan 21 jaar. Dortmund scoort met afstand het hoogst in dat klassement. Bij BVB gaat liefst 28,5 procent van de speeltijd naar jongelingen. Erling Haaland (20), Jadon Sancho (inmiddels 21), Giovanni Reyna (18) en Jude Bellingham (17) maakten de meeste minuten in de Bundesliga.

Onder Dortmund scoren met name de Franse teams hoog. OGC Nice en AS Monaco blijken ook een paradijs voor jonge spelers. In de Premier League blijkt Wolverhampton Wanderers de beste keuze, terwijl ook de hoge positie van Barcelona opvalt. Onder Ronald Koeman krijgen met name Pedri en Sergiño Dest veel minuten. De Catalanen hadden vermoedelijk nog een stuk hoger gestaan, als Ansu Fati niet geblesseerd was geraakt aan het begin van het seizoen.

Helemaal onderaan de lijst staan ook zeven teams die dit seizoen nog geen enkele speler van onder de 21 jaar in actie lieten komen: Lazio, Internazionale, Eintracht Frankfurt, Cádiz, Real Valladolid, Fulham en Crystal Palace. Tottenham Hotspur blijkt dit seizoen met slechts één speelminuut voor de zeventienjarige Dane Scarlett ook geen paradijs voor jonge spelers.

In Nederland scoort Ajax het hoogst wat betreft het gebruiken van spelers onder de 21. De Amsterdammers zitten met een percentage speelminuten van 26,9 nog wel onder Dortmund. ADO Den Haag en FC Groningen staan ook hoog, Fortuna Sittard staat onderaan in Nederland.

Speeltijd spelers onder de 21 (topvijf competities)

Club Competitie Percentage
1. Borussia Dortmund Bundesliga 28,5 %
2. OGC Nice Ligue 1 24,3 %
3. AS Monaco Ligue 1 24,1 %
4. Stade Rennes Ligue 1 20,7 %
5. Schalke 04 Bundesliga 19,6 %
6. Saint-Étienne Ligue 1 18,6 %
7. Dijon Ligue 1 17,4 %
8. Lille Ligue 1 16,4 %
9. Wolverhampton Wanderers Premier League 16,2 %
10. Lens Ligue 1 16,0 %
11. Barcelona La Liga 15,0 %
12. Werder Bremen Bundesliga 12,6 %
13. Sheffield United Premier League 12,4 %
14. Hellas Verona Serie A 11,7 %
15. Paris Saint-Germain Ligue 1 11,4 %
Bekijk hier al onze video's
Meer Borussia Dortmund
Meer over Borussia Dortmund
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.