Ondernemers onderzoeken levensvatbaarheid Roda JC

Reacties

Een groep regionale ondernemers wil binnen enkele weken beoordelen of het voortbestaan van Roda JC Kekrade zinvol is. Het perspectief van de club is al jaren mistig. Roda werd eind 2015 van de financiële verdrinkingsdood gered door Frits Schrouff (foto), die sinds zijn overname jaarlijks de miljoenen moest blijven bijpassen. Hij hoopte van zijn last verlost te worden door Club Brugge, maar de Belgen schrokken terug van deplorabele financiële staat van Roda.

Ondernemers onderzoeken levensvatbaarheid Roda JC

Na de recente degradatie werd het penibel. De adviseurs van Schrouff maanden hem geen geld meer in de bodemloze put te stoppen. Nieuwe investeerders waren onvindbaar. Een faillissement kwam akelig dichtbij, tot eind mei een zestal ondernemers zich aandiende om orde op zaken te stellen. Het collectief, na uitbreiding met Roda-commissaris en vastgoedondernemer Hessel Meijer de G7 genoemd, overtuigde Schrouff nog niet de stekker uit de club te trekken.

De zakenlieden onderzoeken nu of Roda weer kan uitgroeien tot een solide club. 'De afgelopen jaren zijn niet de goede processen of structuren gebouwd om dit bedrijf fatsoenlijk te kunnen runnen', velt VDL Nedcar-directeur Carel Bouckaert, woordvoerder namens de G7, een pijnlijk vonnis over scheidend directeur Wim Collard. De ondernemers zoeken een opvolger.

Het collectief sloot een deal met Aleksei Korotaev: in ruil voor twintig procent van Schrouffs aandelen kon de club beschikken over de twee miljoen die de Zwitser vorig jaar bij een notaris stortte. Anderhalf jaar na zijn presentatie is Korotaev nu dan toch mede-eigenaar van Roda. Dubai mag hij voorlopig nog niet verlaten. Korotaev vecht al geruime tijd voor vrijspraak in een fraudezaak; een volgende zittingsdatum is nog niet bekend.

Met zijn geld stelde hij Roda in staat het tekort over afgelopen seizoen te dichten. Maar de club is nog altijd zwaar verliesgevend. De ondernemers willen reorganiseren, saneren en zo een nieuw fundament leggen. Bouckaert: 'Zodat de club straks met de middelen van Korotaev, die nog altijd een meerderheidsbelang beoogt, weer opgebouwd kan worden. Zo ver is het nog lang niet. Als wij de club in deze eerste fase niet gezond krijgen, houdt het op. Vreselijk voor de regio, maar zonder goede basis hebben alle plannen geen zin. Veel partijen moeten nu meewerken.'

Zoals de gemeente, die volgens de G7 tot huurverlaging moet overgaan. En de KNVB, die eind deze week uit Kerkrade een begroting met een gapend miljoenengat tegemoet kan zien.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.