Onbegrijpelijke actie maakt dramatische seizoenstart Go Ahead compleet

Sparta Rotterdam heeft zaterdag de eerste competitiezege van het nieuwe seizoen geboekt. De Kasteelheren hadden aan één doelpunt genoeg tegen het nog puntloze Go Ahead Eagles, dat een groot deel van de tweede helft ook nog eens met tien man speelde door een onnodige rode kaart voor Rashaan Fernandes.

Go Ahead Eagles
0 - 1
Sparta Rotterdam

Sparta wachtte na drie speelronden net als Go Ahead nog op de eerste zege, maar putte wel vertrouwen uit de nipte nederlagen tegen AZ (3-2) en Ajax (0-1) van de afgelopen weken. Bovendien toonden de Rotterdammers zich slagvaardig op de transfermarkt door bijvoorbeeld Jonathan de Guzmán aan te trekken. De komst van het Noorse duo Tobias Lauritsen en Joshua Kitolano, allebei overgekomen Odds BK, stond daar symbool voor.

Lauritsen en Kitolano startten net als tegen Ajax allebei in de basis en stonden na ruim een kwartier aan de basis van de openingstreffer. Na een prima uitgespeelde aanval over de linkerkant werd de inzet van Kitolano nog van de lijn gehaald, maar in de rebound was Lauritsen er als de kippen bij om doelman Jeffrey de Lange alsnog te passeren. En zo combineerde Sparta zich wel vaker een weg richting het doel van Go Ahead.

Scheidsrechter Jochem Kamphuis toont Go Ahead Eagles-aanvaller Rashaan Fernandes de rode kaart.

Meer dan de eerste competitiegoal van Lauritsen leverde dat niet op en dat gaf Go Ahead hoop. De thuisploeg had doelman Nick Olij in de eerste helft al enkele keren aan het werk gezet en kwam na rust sterk uit de kleedkamer. Isac Lidberg en Bas Kuipers stuitten echter allebei op Olij. Het was een veelbelovend begin van de tweede helft voor de Deventenaren, totdat Fernandes een kopstoot uitdeelde aan Shurandy Sambo en rood kreeg.

Go Ahead bleef het na die onbegrijpelijke actie ook met tien man proberen en zette Sparta bij vlagen ook wel onder druk, maar de beste kansen waren in de tegenstoot voor de Rotterdammers. Lauritsen zag twee schoten worden gekeerd door De Lange en een kopbal van de Noorse spits werd van de lijn gehaald. Meer goals bleek Sparta echter niet nodig te hebben tegen Go Ahead, waar de zorgen na vierde nederlaag op rij zullen toenemen.