Onana verspert Haller en Sangaré de weg naar het WK, Marokko blijft foutloos

Niet Sébastien Haller en Ibrahim Sangaré, maar Andre Onana mag blijven hopen op deelname aan het WK. Mede dankzij een katachtige reflex van de Ajax-doelman won Kameroen dinsdag in eigen huis van Ivoorkust, dat de WK-droom door de nederlaag uiteen zag spatten.

Kameroen
Kameroen
1 - 0
Ivoorkust
Ivoorkust

Ajacieden Onana en Haller verschenen in Yaoundé aan de aftrap, Sangaré moest genoegen nemen met een plek op de bank. Kameroen kreeg al vroeg in de wedstrijd een tegenslag te verwerken, omdat Nouhou Telo binnen vijf minuten geblesseerd naar de kant moest. Kameroen, dat moest winnen om kans te blijven houden op het WK, liet zich niet van de wijs brengen en kwam halverwege de eerste helft op voorsprong.

Op aangeven van Martin Hongla schoot Karl Toko Ekambi de bal hard achter de verbouwereerde doelman Sylvain Gbohouo (1-0). De treffer van de spits, die onder contract staat bij het Olympique Lyon van trainer Peter Bosz, bracht rust in het spel van De Ontembare Leeuwen. Na de openingstreffer draaide Ivoorkust de duimschroeven aan en kreeg Onana de kans zich te onderscheiden. Dat deed de doelman voortreffelijk door een poging van Franck Kessié met een katachtige redding over zijn doel te tikken.

Invalbeurt Sangaré
Met Sangaré na rust in de ploeg voor verdediger Odilon Kossounou vervolgde Ivoorkust de jacht op de cruciale gelijkmaker. Op aangeven van de PSV'er was Haller twintig minuten voor tijd heel dichtbij. De boomlange aanvaller torende hoog boven iedereen uit, maar zag zijn kopbal op de bovenkant van de lat belanden.

Verder dan dat zou Ivoorkust niet meer komen. Dat betekent dat Kameroen op de laatste speeldag over Ivoorkust heenwipt in Groep D en zich gaat melden in de play-offs om een WK-ticket. De Ivorianen slagen er net als vier jaar geleden niet in zich te plaatsen voor de eindronde en moeten wachten op een nieuwe kans.

Marokko
Marokko
3 - 0
Guinee
Guinee

Marokko trad tegen Guinee aan met NEC-verdediger Souffian El Karouani en Sofyan Amrabat van Fiorentina in de basis. AZ-aanvaller Zakaria Aboukhlal moest genoegen nemen met een plek op de bank.

Voor de Marokkanen stond er in Rabat niets meer op het spel. De Leeuwen van de Atlas waren na een zeer geslaagde campagne al zeker van groepswinst en daarmee plaatsing voor de play-offs om een WK-ticket. Marokko sloot de groep foutloos af door Guinee met 3-0 te verslaan.

Ryan Mmaee nam de eerste twee treffers voor zijn rekening. De aanvaller van Ferencvaros wees zijn ploeg daarmee de weg tegen het arme Guinee, dat geen moment in de wedstrijd kwam. Ayoub El Kaabi gaf de zege van Marokko in de tweede helft extra glans door de derde treffer voor zijn rekening te nemen (3-0).

In de 85ste minuut mocht Aboukhlal als invaller nog zijn opwachting maken. El Karouani werd na een uur afgelost door Adam Masina.