Olympique Lyon slaat extreem laat toe in Franse topper

Olympique Lyon heeft zondag op de valreep de belangrijke wedstrijd tegen Saint-Étienne winnend afgesloten. De nummers vier en drie van de ranglijst wisselden van plek door een doelpunt in blessuretijd van Moussa Dembélé.

Saint-Étienne
1 - 2
Olympique Lyonnais

In aanloop naar de Derby du Rhône kondigde Lyon-trainer Bruno Genesio aan dat de stand er nog niet zo toe deed in deze fase van het seizoen. Ook hij keek zondag voor rust echter benauwd naar wat zich voor hem afspeelde. Voor rust maakte Lyon namelijk nauwelijks ergens aanspraak op, al was Memphis Depay na ruim tien minuten wel heel dicht bij een doelpunt.

Na een gevoelvolle pass van achteruit van Ferland Mendy controleerde de Nederlander de bal razendknap, om daarna ogenblikkelijk een gedurfde poging op doel te wagen. Keeper Stéphane Ruffier strekte zich tot het uiterste en duwde de poging van Memphis ternauwernood weg. Dat was direct het enige hoogtepunt van de bezoekers in die fase.

Saint-Étienne eigende zich halverwege de eerste helft de voorsprong toe na een doelpunt van Romain Hamouma. De aanvaller kopte tussen twee man van Lyon in raak uit een afgemeten voorzet van Gabriel Silva vanaf de linkerkant. De thuisclub hield die voorsprong lang vast en kreeg ook kansen een tweede te maken, maar Anthony Lopes hield Wahbi Khazri's pogingen uit het doel.

Na ruim een uur kwam Lyon, waar naast Memphis overigens ook Kenny Tete aan de aftrap verscheen, wat fortuinlijk terug tot 1-1. Loïc Perrin kreeg een schot van Memphis tegen de onderarm en werd daarvoor bestraft met geel en een penalty. Nabil Fekir benutte de buitenkans koel en bracht Les Gones met zijn vijfde seizoenstreffer terug in de wedstrijd.

In het laatste kwart van de wedstrijd stond Tete (die geel pakte na een overtreding op Khazri) zijn plek af aan Leo Dubois en zag de Nederlander hoe zijn team behoorlijk onder druk kwam te staan. Doelman Lopes loodste zijn ploeg door het spervuur heen en verdedigde het punt in die fase als een leeuw. Daarna voltrok zich aan de overkant de apotheose. Nadat Memphis al een kans kreeg op 1-2 sloeg Dembélé toe. De invaller kopte in minuut 95 binnen uit een voorzet van Dubois en schonk Lyon zo onverwacht drie punten.